Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană "Trăim un moment istoric". Republica Moldova a parafat acordul de asociere cu Uniunea Europeană

"Trăim un moment istoric". Republica Moldova a parafat acordul de asociere cu Uniunea Europeană

1 minut de citit Publicat la 10:06 29 Noi 2013 Modificat la 10:06 29 Noi 2013
"Trăim un moment istoric". Republica Moldova a parafat acordul de asociere cu Uniunea Europeană
Foto: Agerpres
Republica Moldova a făcut astăzi un pas mare spre vest. La Vilnius, premierul Iurie Leancă a parafat Acordul de Asociere cu UE, împreună cu şefa diplomaţiei europene Catherin Ashton.

"Trăim un moment istoric, ce simbolizează încredere şi deschidere în relaţia dintre R.Moldova şi UE", a declarat premierul moldovean Iurie Leancă, după parafarea acordului împreună cu Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

"Moldova, astăzi am asigurat drumul nostru spre UE!", s-a adresat el, în limba română, concetăţenilor săi.

Anterior, Georgia şi UE au semnat acordul de gestionare a crizelor şi cel de colaborare în domeniul energetic, în timp ce Azerbaidjanul a semnat un acord de facilitare a regimului de vize cu UE.

Comuniştii din Republica Moldova protestează faţă de acordurile cu Uniunea Europeană

La ceremonie a participat şi preşedintele Traian Băsescu. Miza Summitului a fost spulberată încă de săptămâna trecută de guvernul de la Kiev, care a refuzat să semneze Acordul istoric de Asociere la Uniunea Europeană.

Preşedintele Traian Băsescu a fost printre ultimii sosiţi la Palatul Marilor Duci din capitala lituaniană, unde a avut loc dineul informal de lucru ce marchează începutul Summitului Parteneriatului Estic. Miza cea mare a acestui eveniment trebuia să fie semnarea Acordului de Asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană, pe care, însă, guvernul de la Kiev a refuzat să îl semneze. Oferta este, încă, pe masă, au anunţat înalţi lideri europeni.

Cu doar câteva ore înainte de dineu, preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a avut o întrevedere trilaterală cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Presa comentează că şi cei doi oficiali au încercat să îl facă pe Ianukovici să se răzgândească şi să semneze Acordul. Ucraina era singura ţară care urma să semneze documentul, în timp ce Republica Moldova şi Georgia vor iniţia primii paşi ai Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Pe lista invitaţilor la Summit figura şi ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean. Deşi a primit mandat de la preşedintele Traian Băsescu în urmă cu două zile să meargă la discuţii la Vilnius, şeful diplomaţiei de la Bucureşti a rămas acasă.

Summitul Parteneriatului Estic este organizat de preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, deţinută de Lituania. La reuniune vor lua parte înalţi oficiali ai statelor membre UE, ai instituţiilor europene şi ai celor şase state din Parteneriatul Estic.

×
Etichete: Republica Moldova
x close