Chiar și ținând cont de marja de eroare la calcularea acestui indice, deficitul de productivitate este unul foarte serios. Banca Angliei a înregistrat doar o modestă ameliorare în 2013, precizează BBC.
Aproximativ jumătate din acest deficit (între 6 și 9 procente) ar putea fi explicată prin ipoteza că actuala criză economică mondială a dus la deteriorarea fundamentală a capacităților de producție ale Marii Britanii, notează Financial Times, preluat de Interfax.
Indicii privind eficiența muncii sunt mult mai modești în Marea Britanie decât în alte țări dezvoltate. Într-o oră de muncă, un angajat britanic produce cu aproximativ 20% mai puțin decât angajații altor țări din Grupul statelor cel mai puternic industrializate ale lumii (G7). De exemplu, în SUA productivitatea a crescut cu 7-8% comparativ cu primul trimestru al anului 2008, în Franța — cu puțin peste 1%, iar în Germania se remarcă o scădere ce nu depășește 2%. Spania, care nu face parte din G7, și-a îmbunătățit productivitatea cu aproximativ 13%.