UPDATE 19:00: Primul rezultat al primului EXIT-POLL din Grecia arată că pentru "NU", adică împotriva măsurilor de austeritate au votat 52% dintre grecii care s-au prezentat la referendum, iar pentru "DA" au votat 48%.
UPDATE 18:50: Participarea la referendumul ce are loc duminică în Grecia este la un nivel similar celui de la alegerile din ianuarie 2015, când prezența la vot a fost de 65 %, au indicat surse bine informate, citate de agenția elenă de presă ANA.
Potrivit surselor, aceasta înseamnă că, dacă rata participării la vot depășește 40 %, minimum cerut, referendumul va fi validat.
Grecii merg duminică la urne, într-un referendum care ar putea schimba viitorul ţării. Ei trebuie să spună dacă acceptă sau resping măsurile solicitate de creditorii internaţionali, pentru a ajuta în continuare Grecia.
Guvernul de stânga, condus de Alexis Tsipras, i-a încurajat pe oameni să spuna "NU" austerităţii". Totuşi, această opţiune ar putea pune în pericol locul Greciei în zona euro.
Urnele s-au deschis la şapte dimineaţa şi se vor închide la ora 19, iar în jurul orei 21 sunt aşteptate şi primele rezultate. Tot la 19 va fi prezentat şi primul exit poll.
Rezultatul e strâns, de aceea şi emoţiile sunt mari. Ultimele sondaje dau taberei DA, pro-europene, un avans de doar jumătate de procent.
În total, sunt asteptaţi să voteze 10.837.118 de greci, care vor trebui să răspundă la întrebarea: "Trebuie acceptat proiectul de acord prezentat de către Comisia Europeana, Banca Centrală Europeana (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) în timpul reuniunii Eurogrupului din 25 iunie?"
Andreea Dumitrache se află la Antena, de unde ne aduce informaţii cu privire la situaţia din Grecia. Tot mai mulţi greci se gândesc că întoarcerea la drahmă ar putea reprezenta salvarea ţării.
Guvernul Greciei a elaborat un plan secret de securitate care prevede mobilizarea armatei în principalele oraşe, începând de duminică seară, dacă se vor înregistra violenţe după sfârşitul referendumului pe tema măsurilor de austeritate.
Negocierile dintre autorităţile de la Atena şi creditorii internaţionali, respectiv Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI, au eşuat, iar discuţiile pentru un nou program de finanţare vor fi reluate după referendumul din 5 iulie. În lipsa finanţării internaţionale, Grecia nu şi-a plătit datoria de 1,54 miliarde de euro scadentă pe 30 iunie.
După lungi şi tensionate negocieri cu membrii Eurogrup, premierul grec Alexis Tsipras refuzând toate măsurile de austeritate propuse de liderii Uniunii Europene, momentul zero a fost atins marţi noapte, când termenul până la care Grecia trebuia să plătească datoria către creditori a expirat. În cursul aceleiaşi nopţi, Tspiras le-a trimis partenerilor europeni o scrisoare prin care îi anunţa că acceptă condiţiile impuse de ei, cu mici modificări.