Plângerea penală a fost introdusă la Parchetul General de fostul vicepreşedinte al AVAS, Jean-Cătălin Sandu. Acesta susţine că Ministerul Agriculturii s-a constituit în parte vătămată într-un dosar de privatizare, sub semnătura lui Dacian Cioloş, deşi nu avea acest drept.
Procurorii DNA ar fi mers cu o expertiză la Minister, din care reieşea că instituţia a fost prejudiciată cu 60,4 milioane de euro şi, fără ca ministrul să ceară o evaluare proprie, a acceptat să fie implicat în dosar.
"Banii nu mai erau încasaţi de ministerul Agriculturii, ci de ministerul Finanţelor. Prin desfiinţarea unui fond special se duceau la bugetul de stat, cel care ar fi avut calitatea de parte vătămată, daca ar exista o pagubă în acest dosar", a afirmat Răzvan Savaliuc, jurnalist luju.ro.
Numai ca Fondul pentru Dezvoltarea Agriculturii Romanesti a fost desfiinţat cu opt luni înainte de începerea privatizării.
La trei zile după ce ministerul Agriculturii s-a constituit în parte vătămată, instituţia a depus o completare la dosar prin care Agenţia Domeniilor Statului susţinea că nu există niciun prejudiciu. Eroarea făcută de procurori ar putea duce la casarea dosarului şi trimiterea acestuia înapoi la DNA pentru refacerea urmăririi penale.
Dacian Cioloş, cel care a implicat ministerul Agriculturii în dosarul privatizării, este acum comisar european.
Un procedeu similar s-a petrecut şi in cazul lui Adrian Nastase, cand procurorii DNA au pus sub presiune Inspectoratul de Stat in Constructii se constituie parte civila, si astfel sa se obtina la ICCJ condamnarea fostului premier in „Dosarul Trofeul Calitatii".