Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană O victorie pentru aerul curat din Europa

O victorie pentru aerul curat din Europa

1 minut de citit Publicat la 11:14 01 Aug 2017 Modificat la 11:14 01 Aug 2017
o_1bmedorjg3cnc6s1c8mhht13c88.jpg
Foto: Pixabay

Începând din 31 iulie 2017, cele mai poluante centrale electrice din Europa, inclusiv multe termocentrale pe bază de cărbune din Romania, trebuie să investească în depoluare sau să închidă, datorită noilor norme UE.

Uniunea Europeană a publicat noile limite de poluare http://ec.europa.eu/environment/pdf/31_07_2017_news_en.pdf , ce vor reduce emisiile toxice ale termocentralelor europene. Au fost introduse noi limite de poluare, mai restrictive, pentru dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx) și pulberi (PM) și, în premieră, sunt introduse limite de emisie pentru mercur (Hg), acid clorhidric (HCl) și florură de hidrogen (HF). Aceste substanțe toxice sunt direct corelate cu o serie de probleme de sănătate și de mediu, inclusiv dezvoltarea astmului la copiii noștri și distrugerea ecosistemelor noastre de către ploi acide.

Noile standarde pot părea restrictive, dar se bazează, de fapt, pe tehnologia existentă ce se aplică deja în alte termocentrale din Europa și din întreaga lume. Limitele vor viza atât termocentralele pe cărbune, cât și pe cele ce folosesc gaz, păcură și alți combustibili fosili, inclusiv platformele petroliere marine.

În următorii patru ani, termocentralele vor trebui să investească milioane de euro pentru modernizarea sistemelor de purificare a gazelor de ardere si a apelor reziduale.

Pana acum, majoritatea termocentralelor din Romania au obținut derogări de la conformarea cu aceste standarde, fiindu-le permis să polueze și până la de 10 ori mai mult decât normele legale. Guvernele naționale au acum cel mult patru ani pentru a decide cât de multă poluare intenționează să le permită, însă oricine încearcă să negocieze o excepție de la noile reguli se va convinge că nu urmărește asigurarea unui aer curat și sănătatea populației, ci doar propriul său profit.

“În Romania, termocentralele pe bază de cărbune sunt depășite și foarte ineficiente. Zecile de milioane de euro, necesare conformării lor, pot fi folosite de companiile energetice mult mai bine: pentru a construi surse de energie regenerabile, moderne și curate, ce sporesc securitatea energetică, generează multe comenzi pentru companiile de inginerie din România și, implicit, mai multe locuri de muncă. Și să nu uităm că vom respira chiar și un aer mai curat. ", a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

×
Etichete: Greenpeace Europa
x close