Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Comisia Europeană, somație pentru România

Comisia Europeană, somație pentru România

1 minut de citit Publicat la 15:24 13 Iul 2017 Modificat la 15:24 13 Iul 2017
o_1bktufql5f6229f10duhq31k9q8.jpeg
Foto: Pixabay.com

Comisia Europeană a somat România să transpună integral normele privind instalarea infrastructurii pentru combustibilii alternativi şi, în paralel, să abordeze problema emisiilor instalaţiilor complexe de ardere şi să respecte decizia Curţii Europene de Justiţie cu privire la reziduurile miniere, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

În domeniul transportului, Comisia Europeană a somat mai multe state membre, inclusiv România, să transpună integral normele privind instalarea infrastructurii pentru combustibilii alternativi (Directiva 2014/94/UE). Grecia, Irlanda, Malta, Polonia, România, Slovenia şi Regatul Unit au acum la dispoziţie două luni pentru a-şi îndeplini obligaţiile care le revin în temeiul directivei. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a UE cu privire la acest caz.

Pe de altă parte, Comisia Europeană avertizează că patru centrale industriale din România nu au încă un certificat care garantează că emisiile lor în aer nu depăşesc limiteze impuse de legislaţia UE (Directiva 2010/75/EU) şi în Consecinţă executivul comunitar a trimis autorităţilor române o nouă scrisoare de notificare oficială.

În plus, Comisia a decis să trimită României o scrisoare de notificare oficială pentru eşecul său în a adopta măsuri care să respecte decizia Curţii Europene de Justiţie cu privire la reziduurile miniere (cazul C-104/15).

În data de 21 iulie 2016, Curtea a decis în favoarea Comisiei şi a declarat că România nu a adoptat măsuri adecvate pentru a evita poluarea mediului din cauza particulelor de praf ridicate/antrenate de vânt din iazul de decantare Boşneag, aparţinând exploatării miniere Moldomin Moldova Nouă.

Conform directivei 2006/21/EC, statele membre trebuie să se asigure că deşeurile miniere sunt gestionate fără a pune în pericol sănătatea umană sau să afecteze mediul. Directiva interzice abandonarea deşeurilor miniere. În plus, operatorul trebuie să ia măsuri adecvate pentru a evita sau reduce praful sau emisiile de gaze. Dacă România nu va lua măsuri în termen de două luni, Comisia ar putea deferi România Curţii Europene de Justiţie, caz în care riscă să plătească amenzi.

×
x close