"Acord al Consiliului European asupra celei mai ambiţioase politici energetice şi de mediu din lume", a scris preşedintele în exerciţiu al Consiliului European Herman Van Rompuy într-un mesaj postat pe contul de Twitter.
Acordul a fost obţinut în urma unor negocieri aprinse, care au durat aproape opt ore, la Bruxelles.
Planul prevede reducerea cu 40% faţă de nivelul din 1990 a emisiilor de gaze cu efect de seră, până în 2030. Cei 28 de şefi de state şi de guverne au ajuns la înţelegeri şi asupra altor două obiective, şi anume creşterea nivelului energiei regenerabile la 27% din consum şi economii de energie de 27% faţă de nivelul din 1990, a precizat Van Rompuy. Primul obiectiv are caracter constrângător la nivelul UE, dar nu şi al doilea.
Europenii, îndemnaţi de Spania şi Portugalia, au decis totodată să crească obiectivul "interconectării" reţelelor electrice din cadrul UE la 15%.
"Este o veste bună pentru mediu, cetăţeni, sănătate şi negocierile internaţionale în domeniul modificărilor climatice din 2015 de la Paris", a spus Van Rompuy, dând asigurări că deciziile va crea "locuri de muncă durabile" şi "competitivitate".
"Odată cu criza din Ucraina şi tulburările din Orientul Mijlociu, a devenit foarte clar cât de urgent şi de vital este să fie redusă dependenţa energetică a Europei" faţă de Rusia, a subliniat el.
"Europa dă exemplu", şi-a exprimat satisfacţia preşedintele francez François Hollande. "Dacă nu există acord" între europeni, atunci "cum să-i convingi pe chinezi sau pe americani?", a declarat el la sosirea a summit.