Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană se pregătește să accelereze deportarea migranților ilegali. Suedia: „Există un impuls în acest moment”

Uniunea Europeană se pregătește să accelereze deportarea migranților ilegali. Suedia: „Există un impuls în acest moment”

Adrian Dumitru
1 minut de citit Publicat la 20:01 02 Ian 2025 Modificat la 20:01 02 Ian 2025
Ulf Kristersson
Ulf Kristersson, premierul guvernului suedez. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană ar putea începe accelerarea expulzării migranților ilegali din blocul european - prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, a declarat că, în martie, ar putea fi înaintată o propunere pentru crearea unor „centre de deportare” care să fie folosite în vederea acestui obiectiv, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Kristersson a vorbit de un potenţial calendar în timpul unei întâlniri la Viena cu cancelarul austriac, Karl Nehammer, ocazie cu care amândoi liderii au îndemnat UE să-şi intensifice eforturile pentru a combate imigraţia ilegală.

Sprijinul tot mai mare pentru partidele de orientare dură şi de extremă dreapta din Europa a împins imigraţia în fruntea agendei politice. În octombrie, liderii UE au transmis că iau în considerare un mecanism prin care migranţii fără dreptul de a rămâne în bloc să poată fi trimişi în centre din ţări considerate sigure în afara Uniunii.

Kristersson a precizat că a discutat despre acest mecanism cu comisarul UE pentru migraţie, austriacul Magnus Brunner, care l-a asigurat că va fi prezentată o propunere în această primăvară.

Aceasta, a spus Kristersson, înseamnă, probabil, cândva în martie, potrivit traducerii declaraţiilor sale din timpul conferinţei de presă comune cu Nehammer. „Există un impuls în acest moment”, a continuat premierul guvernului suedez.

Nehammer a salutat menţinerea de către omologul său a imigraţiei pe agenda UE şi a mai spus că, în prezent, există 18 ţări în spaţiul de liberă călătorie Schengen al Europei, inclusiv Elveţia şi Norvegia, ale căror interese sunt aliniate în sensul reducerii fluxurilor de migranţi.

Potrivit cancelarului austriac, guvernele interesate au reuşit să „schimbe complet” discuţia despre imigraţie, astfel încât ţările fără frontiere externe ale UE, cum este şi Austria, sunt mai implicate acum în reglementarea acestei probleme.

„Numai atunci când recunoaştem că problema trebuie rezolvată împreună avem şansa de a face progrese”, a spus Nehammer.

×
x close