Ucraina a lovit Rusia cu rachete americane ATACMS de două ori în ultimele trei zile iar Moscova pregătește în prezent represaliile, a transmis, marți, Ministerul rus al Apărării, conform Agerpres, care citează AFP şi Reuters.
Conform ministerului rus, atacurile Kievului au țintit, pe 23 şi 25 noiembrie, poziții ale sistemelor antiaeriene rusești în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană ocupă, la rândul ei, o porțiune de teritoriu, în urma unei ofensive surpriză lansată la începutul lunii august.
Trei din cele cinci rachete ATACMS lansate pe 23 noiembrie au fost doborâte, iar pe 25 noiembrie au fost doborâte șapte din opt rachete, potrivit declarației ministerului rus, care recunoaște implicit faptul că unele dintre proiectilele lansate de forțele Kievului și-au atins țintele.
Doi militari ruși au fost răniți și un radar a fost avariat în urma acestor atacuri, a mai precizat instituția citată.
Ministerul rus a comunicat că "monitorizează situația și pregătește un răspuns".
Cum a ajuns Kievul să tragă cu rachete americane asupra teritoriului rus
În urma cererilor insistente ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, președintele american Joe Biden şi guvernul britanic au autorizat, săptămâna trecută, lovirea unor ținte militare pe teritoriul rus cu rachete americane ATACMS şi britanice Storm Shadow.
Franța, la rândul său, a anunțat că permite Kievului să folosească rachete de croazieră SCALP.
SCALP și Storm Shadow desemnează aceeași armă - o rachetă de croazieră franco-britanică, cu lansare din aer și rază de acțiune de 250 de kilometri.
Rachetele ATACMS au o rază de acțiune de 300 de kilometri.
După semnalul venit de la Washington şi Londra, au avut loc primele atacuri cu rachete de acest tip asupra unor ținte militare în Rusia.
În primă instanță, Moscova a răspuns prin revizuirea doctrinei sale nucleare și prin utilizarea, în premieră, a noii sale rachete hipersonice Oreşnik pentru a bombarda orașul ucrainean Dnipro.
Noua variantă a doctrinei nucleare ruse amenință cu recurgerea la arme atomice în cazul unui atac convențional de proporții asupra Rusiei.
Ce spun specialiștii despre atacurile ucrainene cu rachete americane și franco-britanice pe teritoriul rus
Atacurile cu rachete occidentale asupra teritoriului rus și decizia Moscovei de a recurge la noua sa armă hipersonică nu schimbă, cel puțin deocamdată, raportul de forțe în războiul din Ucraina.
Trupele ruse continuă să înainteze în estul acestei țări, în timp ce Ucraina încearcă să mențină sub control teritoriul capturat în august în regiunea rusă Kursk, din care a pierdut circa 40%.
Potrivit mai multor experți militari citați de agenția EFE, pentru ca rachetele ATACMS și Storm Shadow/SCALP să poată schimba cursul războiului este nevoie ca acestea să fie lansate într-un număr semnificativ.
De asemenea, aceste arme ar trebui să poată depăși apărarea antiaeriană pentru a lovi logistica armatei ruse și suficiente ținte strategice, precum depozite de muniție, aerodromuri și centre de comandă.
Însă SUA, Regatul Unit și Franța dispun de un număr redus de astfel de rachete și oricum nu pot oferi Ucrainei decât o parte din stocurile lor.
În ce privește rachetele hipersonice Oreşnik, Rusia dispune de un număr și mai limitat - aproximativ 10, potrivit unor surse - aceasta fiind o armă încă în stadiu experimental.
Cum s-a ajuns la discuția despre arme nucleare cedate Ucrainei de SUA
Conform unor oficiali citați la adăpostul anonimatului de cotidianul american The New York Times, președintele Joe Biden ar putea oferi Ucrainei arme nucleare înainte să-și încheie mandatul, pe 20 ianuarie.
Ucraina a renunțat la armele nucleare sovietice de pe teritoriul său în anii '90, în schimbul unor garanții de securitate la care Rusia era parte și care au fost încălcate de către aceasta. Ceilalți doi garanți erau SUA și Marea Britanie.
"Mai mulți oficiali au sugerat că Biden ar putea restitui Ucrainei arme nucleare care au aparținut acesteia după destrămarea Uniunii Sovietice. Gestul ar reprezenta o descurajare enormă şi imediată (la adresa Rusiei). Totuși, un asemenea pas ar fi complicat şi ar avea implicații serioase", a scris ziarul american.
Comentând relatarea din The New York Times, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a răspuns marți: "Acestea sunt argumente absolut iresponsabile ale unor oameni care au o înțelegere greșită a realității și care nu au nicio fărâmă de responsabilitate (...) Remarcăm, de asemenea, că toate aceste afirmații sunt anonime".
Mai devreme, fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a declarat că, dacă Occidentul furnizează Ucrainei arme nucleare, Rusia va considera acest transfer drept echivalentul unui atac nuclear asupra sa și un temei pentru a răspunde cu arme atomice.