Peste 60 de milioane de americani se confruntă cu o uriașă furtună însoțită de ceea ce meteorologii au avertizat că ar putea fi cele mai puternice ninsori și cele mai reci temperaturi din ultimii peste zece ani, relatează BBC.
Până la ora acestei actualizări a fost declarată stare de urgență în șapte state americane: Kansas, Missouri, Kentucky, Virginia, Virginia de Vest, Arkansas și în mai multe zone din New Jersey.
Meteorologii atribuie vremea extremă unui vortex polar, care a adus aerul glacial din Arctica în centrul SUA.
Mii de zboruri au fost întârziate sau anulate.
Numeroase drumuri au fost închise iar școlile din regiunile afectate s-au închis.
Washington DC, care este indicat pe hartă, se pregăteștea, luni, pentru ninsori abundente și frig puternic, în aceeași zi în care Congresul SUA urmează să se întâlnească și să certifice oficial alegerea republicanului Donald Trump ca președinte al țării.
Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a declarat că vremea nu îi va împiedica pe congresmani îndeplinească atribuțiile.
Pe de altă parte, oficialitățile au anunțat că birourile federale din capitala SUA vor fi închise.
Meteorologi: "Stați acasă!". Cele mai puternice ninsori din ultimele peste trei decenii în Kansas City
Kansas City înregistrează cele mai mari căderi de zăpadă din ultimii 32 de ani, stratul de zăpadă așternut până în prezent fiind de 30 până la 40 de centimetri.
Situația rămâne gravă în statele Missouri și Kansas, deși meteorologii au semnalat că furtuna se mișcă încet spre est.
Pentru Kansas a fost emisă o alertă meteorologică specială, care le cere oamenilor să rămână acasă, în contextul în care drumurile au devenit impracticabile, iar autoritățile nu pot ajunge la sinistrați.
Potrivit meteorologului Matthew Cappucci, unele zone din apropierea râului Ohio au devenit adevărate patinoare. Depunerile de gheață au afectat, de asemenea, liniile electrice, numărul celor rămași fără curent electric fiind în creștere.
Temperaturile urmează să scadă în următoarele zile și ar urma să rămână sub minus 10 - 15 grade pentru o lungă perioadă de timp în mai multe regiuni.
Cât "costă" furtuna Blair în SUA
Furtunile, mai ales cele din sezonul rece, au efecte dure asupra economiei.
Pe lângă pagubele aduse infrastructurii, aceste fenomene meteo extreme perturbă activitatea normală a afacerilor, iar costurile totale se ridică, adesea, la miliarde de dolari.
Astfel, un val de frig sever în mai multe părți ale SUA în ianuarie 2024 a provocat efecte negative estimate oficial la 3,6 miliarde de dolari.
Cu circa un an înainte, o furtună care lovit mai multe state din nord-estul SUA în februarie a dus la pierderi în valoare de 1,8 miliarde de dolari.
În decembrie 2022, un front arctic deosebit de puternic a provocat perturbări pe scară largă și pagube de 9 miliarde de dolari.
Cea mai "costisitoare" furtună de iarnă înregistrată în SUA s-a produs în februarie 2021 și a generat pierderi de 27 de miliarde de dolari.