Antena 3 CNN Externe Şeful Fiscului din Italia şi-a dat demisia. Care este motivul

Şeful Fiscului din Italia şi-a dat demisia. Care este motivul

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 18:04 13 Dec 2024 Modificat la 18:05 13 Dec 2024
Ernesto Maria Ruffini seful fiscului italian din 2020
Ernesto Maria Ruffini a fost şeful Fiscului italian din 2020. Sursa foto: Hepta

Şeful agenţiei de colectare a impozitelor din Italia a anunţat vineri că îşi dă demisia, plângându-se că politicienii au „demonizat" lupta împotriva fraudei fiscale, relatează Reuters şi ANSA, potrivit Agerpres. 

Ernesto Maria Ruffini, aflat în frunte fiscului italian - Agenţia pentru venituri - din 2020, mai avea încă un an pentru a-şi depune contractul. Acesta a declarat pentru ziarul Corriere della Sera că s-a săturat ca munca sa să fie defăimată.

„N-am mai văzut până acum oficiali publici să fie catalogaţi ca parte a unei reţele de cămătari de stat sau că Agenţia de Venituri ţine ostatice familiile, ca şi cum ar fi un bandit", a spus el.

„Este ca şi cum a lupta împotriva evaziunii fiscale ar însemna să ai preferinţe politice şi chiar ar fi ceva de care să-ţi fie ruşine", a adăugat oficialul italian. 

„Personal, am crezut întotdeauna că evazioniştii sunt cei care le fac rău cetăţenilor cinstiţi".

Ruffini nu a dat nume, dar cuvintele sale au apărut îndreptate către premierul Giorgia Meloni şi vicepremierul Matteo Salvini, care au acuzat amândoi agenţia sa că îi prejudiciază pe italienii de rând.

Salvini a afirmat anul trecut că vrea să-i elibereze pe „milioanele de italieni care au fost ţinuţi ostatici prea mulţi ani de către Agenţia de venituri", în timp ce Meloni a comparat inspecţiile făcute de fisc întreprinderilor mici cu activităţile mafiote de extorcare.

Nici Meloni, nici Salvini nu au făcut comentat imediat cu privire la plecarea lui Ruffini.

Evaziunea fiscală este o problemă cronică în Italia

În ultimele zile, susţinători ai guvernului l-au acuzat pe Ruffini că plănuieşte să intre în politică, lucru pe care acesta l-a negat vineri.

Evaziunea fiscală este o problemă cronică în Italia şi a costat vistieria statului peste 80 de miliarde de euro în 2021, potrivit celor mai recente date ale Trezoreriei.

Totuşi, în 2019 această cifră a depăşit 100 de miliarde de euro, ceea ce sugerează că fiscul a obţinut succese în lupta împotriva evaziunii şi fraudei.

Ruffini a afirmat că în prezent tehnologia poate facilita găsirea evazioniştilor şi că depinde de guvern să decidă cum să folosească aceste noi instrumente.

În ce o priveşte, Meloni a criticat planurile a ceea ce ea a numit drept măsuri „invazive" împotriva evaziunii fiscale, care le-ar permite autorităţilor fiscale să caute discrepanţe între veniturile declarate ale contribuabililor şi stilul lor de viaţă

×
x close