Rusia a suspendat exporturile de cereale către Siria, din cauza problemelor legate de plăți şi incertitudinii politice provocate de înlăturarea de la putere a dictatorului Bashar al-Assad, conform unor surse citate de Reuters, informează Agerpres. Între timp, ministrul ucrainean al agriculturii a declarat că ţara sa poate să exporte cereale Siriei în locul Rusiei, dacă va fi nevoie.
Două nave ruseşti care transportau grâu către Siria nu au mai ajuns astfel la destinaţie, una este ancorată în largul coastelor siriene, iar cealaltă a fost redirecţionată spre portul egiptean Alexandria.
„Cred că nimeni nu ar trebui să rişte să furnizeze grâu Siriei în circumstanţele actuale”, pentru că riscă să nu-şi încaseze banii, spun sursele citate, sub rezerva anonimatului. Guvernul interimar sirian şi Rusia s-ar afla în contact pe acest subiect.
În urma unei ofensive fulgerătoare lansate pe 27 noiembrie, insurgenţii sirieni, în rândul cărora se regăsesc gruparea islamistă radicală Hayat Tahrir al-Sham (HTS) şi gruparea Armata Naţională Siriană (SNA), aceasta din urmă fiind susţinută de Turcia, au ocupat, weekend-ul trecut, capitala Damasc şi au preluat puterea, iar dictatorul Bashar al-Assad a fugit în Rusia.
Ministrul adjunct rus de externe, Mihail Bogdanov, a anunţat, joi, că Rusia a intrat în contact cu reprezentanţii HTS. El a făcut referire la discuţii cu aceştia despre situaţia celor două baze militare rusești din Siria, baza aeriană de la Hmeimim şi baza navală de la Tartus, dar nu a spus nimic despre exporturile de cereale.
În perioada scursă de la înlăturarea de la putere a dictatorului Assad, Rusia a menţinut o atitudine extrem de prudentă şi s-a abţinut să eticheteze grupările insurgente siriene drept teroriste, urmărind să ajungă la un acord cu noile autorităţi asupra viitorului celor două baze militare şi să prevină ca arme şi muniţie din stocurile armatei siriene să fie ajungă în Ucraina.
Aceasta din urmă s-a arătat pregătită să furnizeze Siriei grâu în locul Rusiei. „Unde sunt dificultăţi, noi trebuie să fim acolo cu produsele noastre alimentare. Suntem deschişi să furnizăm produsele noastre, iar dacă Siria are nevoie, atunci noi vom fi acolo”, a declarat ministrul ucrainean al agriculturii, Vitali Koval.
Ucraina exportă în mod obişnuit cereale către Orientul Mijlociu, dar exporturile către Siria au fost până în prezent reduse, însumând în sezonul 2023-2024 numai aproximativ 6.000 de tone, deşi cantităţi suplimentare au ajuns pe piaţa siriană prin exporturi indirecte.