Antena 3 CNN Externe Olaf Scholz blochează ajutorul militar crucial pentru Ucraina, în ciuda presiunilor miniștrilor săi de externe și al apărării

Olaf Scholz blochează ajutorul militar crucial pentru Ucraina, în ciuda presiunilor miniștrilor săi de externe și al apărării

Adrian Dumitru
1 minut de citit Publicat la 15:40 10 Ian 2025 Modificat la 15:50 10 Ian 2025
cancelar germania olaf scholz
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Sursa foto: Getty Images

Olaf Scholz s-a opus din nou aprobării unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în ciuda presiunilor din partea miniștrilor săi ai externelor și apărării, Annalena Baerbock și Boris Pistorius, relatează, vineri, presa germană, citată de agențiile internaționale și Agerpres.

Aceşti doi miniştri cer ca noul ajutor militar să fie transferat Ucrainei înainte de 23 februarie, când în Germania au loc alegerile legislative anticipate.

Potrivit Der Spiegel, guvernul de la Berlin discută de mai multe săptămâni despre acest ajutor, pe care ministrul Pistorius chiar l-a anunţat joi, la ultima întâlnire a grupului de la Ramstein înaintea învestirii lui Donald Trump ca preşedinte al SUA.

Acest nou pachet de ajutor militar german pentru Ucraina cuprinde, printre altele, rachete antiaeriene IRIS-T, zece obuziere autopropulsate, obuze şi alte muniţii, dar, „după intrarea în noul an, planul s-a blocat pentru că Scholz le-a transmis miniştrilor Pistorius şi Baerbock că nu sprijină ideea”, scrie publicaţia citată.

Ministrul apărării a spus, vineri, referitor la acest subiect, că ministerul său s-a „pregătit pentru a realiza posibile achiziţii suplimentare pentru Ucraina, într-un proces care continuă”.

Germania este prima ţară din Europa şi a doua din lume, după SUA, în ordinea contributorilor la ajutorul militar oferit Ucrainei în perioada scursă de la lansarea invaziei rusești, în februarie 2022.

În contextul incertitudinii asupra abordării pe care viitorul preşedinte american, Donald Trump, o va avea asupra războiului ruso-ucrainean, ministrul german al apărării a apreciat, joi, că formatul de la Ramstein, ce reuneşte 50 de ţări care susţin militar Ucraina în războiul cu Rusia, se desfăşoară cel mai bine sub conducerea americană, „dar dacă cei din SUA decid acum să nu mai menţină acest format, atunci noi vom trebui să luăm propriile noastre decizii pentru susţinerea în continuare a Ucrainei”.

×
x close