Antena 3 CNN Externe NATO avertizează că țările Alianței ar putea fi vizate de noi atacuri cibernetice

NATO avertizează că țările Alianței ar putea fi vizate de noi atacuri cibernetice

A.O.
1 minut de citit Publicat la 09:52 04 Dec 2024 Modificat la 11:56 04 Dec 2024
Un barbat cu gluga pe cap lucreaza la un computer
Sursa foto: Getty images (poza cu caracter ilustrativ)

Țările NATO ar putea fi supuse unor noi acte de sabotaj și atacuri cibernetice, a avertizat un diplomat de rang înalt, relatează Agerpres. În special Rusia pare să devină tot mai dispusă să amenințe și chiar să saboteze națiunile membre ale Alianței, a spus înaltul diplomat, sub protecția anonimatului, agenției de presă germane DPA. 

De asemenea, China, Iranul şi Coreea de Nord sunt active în privinţa atacurilor cibernetice. Beijingul, la fel ca Moscova, duce în prezent o campanie de răspândire a malware, a atras atenția diplomatul prezent la Bruxelles la reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor NATO. Rusia se concentrează pe infrastructura esenţială şi în special pe sistemele de control industrial, a adăugat diplomatul citat. 

Acesta a amintit de un atac major, comis probabil de Iran, care a vizat Albania, stat membru al NATO. În acel atac a fost paralizat sistemul de control al frontierelor albaneze şi au fost difuzate online fişiere ale Ministerului de Interne. Fişierele respective conţineau schimburi de mesaje pe e-mail între ofiţeri de poliţie, mărturii secrete şi documente Interpol.

Și ministrul de Externe britanic a atras atenția că numitorul comun în mai multe conflicte este Rusia, relatează Agerpres.

„Trăim vremuri periculoase. Şi uitându-ne în lume, cu războiul care are loc aici în Europa, pe continentul nostru, cu agresiunea masivă pe care o vedem în Orientul Mijlociu, cu mâna Iranului atât de prezentă şi cu conflictele care se intensifică în Sudan şi în Siria, există o ţară care este implicată în mare parte din acestea, şi aceasta este Rusia", a constatat David Lammy, care ia parte la reuniunea miniştrilor de externe din ţările membre ale alianţei nord-atlantice.

La rândul său, omologul său ceh Jan Lipavsky a declarat presei la sosirea la Bruxelles că până la 100 de "incidente suspecte" din Europa din acest an pot fi atribuite Rusiei.

„Anul acesta au fost 500 de incidente suspecte în Europa. Până la 100 dintre ele pot fi atribuite unor atacuri hibride şi operaţiuni de spionaj şi influenţă ruse. Trebuie să trimitem un semnal puternic Moscovei că aşa ceva nu va fi tolerat", a spus ministrul de externe ceh. 

×
x close