Antena 3 CNN Externe Miniștrii de externe din Germania și Franța au mers pentru prima oară în Siria după căderea lui Assad. Ce au discutat cu Ahmed al-Shara

Miniștrii de externe din Germania și Franța au mers pentru prima oară în Siria după căderea lui Assad. Ce au discutat cu Ahmed al-Shara

Adrian Dumitru
2 minute de citit Publicat la 22:46 03 Ian 2025 Modificat la 23:24 03 Ian 2025
Annalena Baerbock în stânga, cu steagul Germaniei în spate, Ahem al-Shara în centru cu două steaguri ale Revoluției Siriene în spate și Jean-Noel Barrot în stânga, cu steagul Franței în Spate.
E vorba de prima vizită a unor oficiali europeni de rang înalt la Damasc, după căderea lui Assad. Foto: Profimedia Images

Annalena Baerbock, ministra germană de externe, și Jean-Noel Barrot, ministrul francez de externe, au mers la Damasc pentru a-i întâlni noua conducere siriană și pentru a discuta despre o tranziție de putere „incluzivă”, relatează CNN. E vorba de prima vizită la nivel înalt a unor oficiali europeni în Siria după căderea regimului Assad la sfârșitul anului trecut.

Cei doi oficiali europeni de rang înalt l-au întâlnit pe liderul de facto al Siriei, Ahmed al-Shara, cunoscut anterior cu numele de Abu Mohammed al-Jawlani.

Baerbock a vorbit despre această vizită ca fiind una în care Germania își întinde mâna spre Siria, dar că reține și trecutul grupării HTS, care controlează, în prezent, administrația siriană. HTS a fost organizație afiliată Al Qaeda și rămâne pe listele occidentele de organizații teroriste.

Delegația europeană a dat un semnal de interes de a lucra cu noul regim sirian dar a subliniat și că e nevoie ca noua administrație de la Damasc să protejeze minoritățile.

„Este momentul ca sirienii să pună din nou stăpânire pe propria lor țară, cu o tranziție care să permită ca toate comunitățile diverse ale Siriei să fie reprezentate și care să permită tuturor sirienilor să obțină cetățenia fără să fie discriminați pe bază de religie sau de gen”, a declarat Barrot, vineri, înainte de a pleca spre Damasc.

„În sprijinul acestui deznodământ, oferim autorităților provizorii ale Siriei toată expertiza judiciară a UE și a Franței și expertiza tehnică necesară pentru a-i ajuta pe sirieni să-și scrie o nouă constituție”, a mai spus șeful diplomației franceze.

Baerbock a scris și ea un mesaj similar pe Twitter – „Nu poate să fie un nou început decât dacă toți sirienii, indiferent de originea etnică sau religioasă, fac parte din procesul politic”.

După ce l-a întâlnit pe al-Shara, Baerbock a spus că „după ani de opresiune, tortură și de război, poporul din Siria a întors pagina și a început un nou capitol în istoria țării lor”.

Șefa diplomației germane a mai spus că vizita ei în Siria alături de Barrot este „un puternic semnal că un nou început politic este posibil de acum”, adăugând că UE „va face totul” pentru a ajutqa Siria să devină o țară liberă și sigură pentru toată lumea, inclusiv pentru femei.

Drepturile femeilor sunt „o bornă pentru viitorul tuturor într-o societate liberă”, a mai spus ea, subliniind și că „Europa nu va fi o finanțatoare a structurilor islamiste”.

Pe parcursul vizitei lor în Siria, Barrot și Baerbock au vizitat și infama închisoare Sednaya, cunoscută pentru prizonieratul politic și arbitrar și pentru tortura și crimele comise acolo.

„Am fost afectați emoțional de barbaria pe care am descoperit-o în acest iad de forma unui lagăr de concentrare.

Siria nu poate să se ridice dacă dreptatea nu va fi obținută. Prin urmare, de astăzi, oferim autorităților de tranziție expertiza tehnică a Franței pentru a contribui la lupta împotriva impunității, pentru a putea obține dreptatea, așa cum am făcut-o deja de mulți ani”, a spus Barrot.

Baerbock a îndemnat, de asemenea, comunitatea internațională să „ajute pentru ca oamenilor care au suferit aici, în acestă închisoare infernală să li se facă dreptate”.

Ministrul francez a precizat și că va recomanda noului guvern provizoriu de la Damasc să ceară o evaluare de la Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, în așa fel încât o echipă „să ajungă rapid în Siria și să înceapă evaluarea și să meargă înainte cu eliminarea armelor chimice”.

×
x close