
Cândva cea mai bogată mină de aur din Marea Britanie, exploatarea Clogau St David's, a fost redeschisă după ce în anii 90 a fost închisă pentru că s-a crezut că nu mai există zăcământ care să fie exploatat. The Guardian a realizat un reportaj în galeriile înghesuite, unde minerii caută aur.
Până în anii 90, rezervele de aur de la Clogau St David's erau considerate epuizate, dar în 2018 o companie numită Alba Mineral Resources a obținut o licență și s-a angajat într-un program de reabilitare și explorare, implementând tehnologie modernă.
Reporterii The Guardian au coborât la „nivelul cinci”, unde au loc explozii și săpături. Nu există o cale ușoară de intrare și nu este confortabil: oricine intră trebuie să poarte ham în caz că alunecă de pe una dintre scări, iar trecerea prin fisuri și tuneluri joase este o provocare.
Spațiul de lucru nu s-ar potrivi tuturor. O peșteră udă, pietroasă și înghesuită, la 50 de metri sub un deal din Țara Galilor, accesibilă doar printr-o serie de scări care coboară prin găuri stâncoase în întuneric.
„Este o muncă grea, nu este un loc pentru cei slabi”, spune Dai Jones, un miner care lucrează la Clogau St David's.
„Dar când vezi puțin aur, este special. Te face să te întorci. Îmi place istoria; îmi place să mă gândesc la toți minerii care au fost aici de-a lungul anilor. Nu există aproape o familie pe aici care să nu aibă o legătură cu mina”, spune acesta.
Clogau a fost cea mai bogată mină de aur din Marea Britanie, membrii familiei regale britanice folosind metalul prețios de pe dealurile din Eryri (Snowdonia) de mai bine de un secol.
După ce mina a fost redeschisă, minerii au început deja să extragă aur, iar în acest weekend va începe o licitație pentru o monedă de 1 oz (28 g) făcută din aur pentru a sărbători renașterea exploatării – și pentru a testa interesul pieței pentru metal.
„Este un moment important pentru noi”, a spus Mark Austin, directorul de operațiuni.
În ultimii cinci ani, echipa a drenat cu grijă tunelurile inundate, au îndepărtat pământ și au refăcut părțile rețelei de care au nevoie pentru a accesa galeriile în siguranță.
Austin a spus că au găsit aur în grămezi de rocă lăsate de minerii care au lucrat aici din 1854 și că au identificat ceea ce credeau că este o rezervă neexploatată după forarea în versantul dealului.
Zona pe care se concentrează a fost numită Llecfreith, care are structura geologică asociată cu aurul galez.
Când mina s-a închis, aurul era evaluat la mai puțin de câteva sute de lire pe uncie; acum este mai mult de 2.300 de lire sterline. Uneori, aurul galez, din cauza rarității sale și a asociațiilor sale regale, poate obține de cinci, 10 sau 20 de ori prețul de piață.
Moneda care este scoasă la licitație, care prezintă o imagine a unui dragon pe vârful muntelui Cadair Idris din apropiere, pe o parte, și mineri din epoca de aur a sitului, pe cealaltă parte, are un preț de pornire de la 20.000 la 25.000 de lire sterline.
La mină lucrează maximum 10 sau 12 persoane, inclusiv veterani ai exploatării anterioare, dar dacă se găsește aurul pe care îl bănuiesc că se află în versantul dealului, ar putea însemna mult mai multe locuri de muncă și un boom pentru o zonă care se bazează foarte mult pe turism și agricultură.