Antena 3 CNN Externe Mesajul Papei Francisc în Ajunul Crăciunului: „Speranţa ne cheamă să găsim curajul să schimbăm lucrurile care sunt greșite”

Mesajul Papei Francisc în Ajunul Crăciunului: „Speranţa ne cheamă să găsim curajul să schimbăm lucrurile care sunt greșite”

A.O.
3 minute de citit Publicat la 23:05 24 Dec 2024 Modificat la 23:49 24 Dec 2024
PAPA FRANCISC LA USA SFANTA PROFIMEDIA

În Ajunul Crăciunului, Papa Francisc a vorbit despre importanța „speranței”. Suveranul Pontif a explicat că fiecare om poate avea un impact asupra lumii și l-a dat drept exemplu pe Iisus, care s-a născut drept fiul unui tâmplar sărac. Papa Francisc a deschis „Anul Sfânt” 2025 al Bisericii Catolice, un mare pelerinaj în care peste 30 de milioane de credincioşi din întreaga lume sunt aşteptaţi la Roma, plasând astfel Crăciunul sub semnul Jubileului, relatează AFP.

Suveranul Pontif a deschis „Ușa Sfântă” a Bazilicii Sfântul Petru, în scaun cu rotile, la Vatican, marți seara, în prezența a 30.000 de spectatori. De-a lungul anului ce urmează, pelerini din toată lumea vor trece pragul acestei uși, închisă de obicei, pentru primi „indulgenţa deplină”, iertarea păcatelor, potrivit tradiţiei, relatează News.ro. 

„Numai stând m-am simţit binecuvântată”, a spus Lisbeth Dembele, o turistă franceză.

„A fost o ocazie specială pentru mine, pentru toată familia”, a adăugat și soţul său, Marcel Dembele. 

Mesajul Papei în Ajunul Crăciunului 

Papa Francisc a spus marţi, în predica sa, că povestea naşterii lui Iisus ca fiu al unui tâmplar sărac ar trebui să insufle speranţa că toţi oamenii pot avea un impact asupra lumii, relatează Reuters, preluat de News.ro. 

„Speranţa este o chemare să nu zăbovim, să nu ne lăsăm opriţi de vechile noastre obiceiuri sau să ne complacem în mediocritate sau lenevie. Speranţa ne cheamă ... să fim supăraţi pe lucrurile care sunt greşite şi să găsim curajul de a le schimba”, a spus Suveranul Pontif. 

Începe Anul Sfânt catolic

Un An Sfânt catolic, cunoscut şi sub numele de Jubileu, este considerat o perioadă de pace, iertare şi indulgenţă. În mod normal, acesta are loc la fiecare 25 de ani. Pelerinii care vin la Roma în timpul anului pot obţine indulgenţe speciale, sau iertarea păcatelor lor. Acest jubileu va dura până la 6 ianuarie 2026. Vaticanul se aşteaptă ca până la 100.000 de pelerini să treacă pe uşă în fiecare zi anul viitor.

În cadrul Sfintei Liturghii papale, la care au participat mii de persoane în Bazilica Sfântul Petru şi alte mii care au urmărit evenimentul pe ecranele din piaţa exterioară, Papa a repetat, de asemenea, un apel anterior adresat naţiunilor dezvoltate de a folosi Jubileul pentru a reduce povara datoriilor cu care se confruntă ţările cu venituri mici.

„Jubileul ne cheamă la reînnoire spirituală şi ne angajează la transformarea lumii noastre. Un timp de jubileu pentru ţările sărace împovărate sub datorii nedrepte; un timp de jubileu pentru toţi cei care sunt robiţi de forme de sclavie vechi şi noi”, a spus Suveranul Pontif.

Pentru a se pregăti pentru Jubileu, Roma a fost teatrul unor lucrări importante, care au pus răbdarea automobiliştilor la încercare, în vederea restaurării monumentelor şi fluidificării circulaţiei. Într-un oraş luat cu asalt de milioane de vizitatori şi cunoscut prin transportul său public eşuat, acest eveniment ridică întrebări cu privire la supraturism şi la impactul asupra mediului, în contextul în care Papa a făcut din ecologia integrală un pilon al pontificatului său.

Deschiderea „Uşii Sfinte” va fi urmată, în zilele următoare de cea în alte trei bazilici majore de la Roma - Santa Maria Maggiore, San Paolo fuori le mura şi San Giovanni in Laterano - şi a altor mii în biserici din cele patru zări ale lumii.

Loial ataşamentului său faţă de cei săraci, Papa Francisc ţine să sărbătorească această tradiţie joi în Închisoarea romană Rebibbia, unde va prezida o slujbă în semn de apropiere faţă de deţinuţi.

Este de remarcat înscrierea pe site-ul oficial al pelerinajului, la începutul lui septembrie, a asociaţiei italiene catolice a lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LBGBT+) „La Tenda di Gionata”, în contextul în care Papa argentinian îşi multiplică îndemnurile la Biserică catolică deschisă ”tuturora”.

Ultimul Jubileu „extraordinar” a avut loc în 2016, sub semnul iertării, iar următorul va avea loc în 2033 şi va comemora crucificarea lui Isus Cristos.

Măsuri de securitate sporite la Vatican

Papa, în vârstă de 88 de ani, slăbit recent de o răceală, va da, miercuri, la ora locală 12.00 (13.00, ora României), tradiţionala binecuvântare „Urbi et Orbi" („Oraşului şi lumii”).

Suveranul Pontif urmează să facă, cu această ocazie, un tur de orizont al conflictelor din lume şi să-şi reînnoiască apelurile la un armistiţiu în Orientul Mijlociu, la trei zile după ce a criticat „cruzimea” atacurilor Israelului în Fâşia Gaza, faţă de care diplomaţia israeliană a protestat.

După un atac sângeros într-un târg de Crăciun în Germania, securitatea a fost consolidată în împrejurimile Vaticanului. Aproximativ 700 de agenţi suplimentari au fost desfăşuraţi la Roma, a anunţat Ministerul italian de Interne.

×
x close