Antena 3 CNN Externe Marea Britanie va pune în aplicare mandatul de arestare emis de CPI în cazul unei vizite a lui Netanyahu: Vom urma procedura legală

Marea Britanie va pune în aplicare mandatul de arestare emis de CPI în cazul unei vizite a lui Netanyahu: Vom urma procedura legală

A.S.
2 minute de citit Publicat la 16:35 25 Noi 2024 Modificat la 16:35 25 Noi 2024
premierul israelian Benjamin Netanyahu
CPI a emis joi mandate de arestare vizându-i pe Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant. Foto: Getty Images

Marea Britanie ar respecta procedura legală în cazul în care Benjamin Netanyahu ar face o vizită în această ţară, a declarat luni ministrul de externe David Lammy, întrebat dacă Londra ar pune în executare mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională pe numele premierului israelian, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„Suntem semnatari ai Statutului de la Roma (actul fondator al CPI, n.red.), am fost întotdeauna ataşaţi faţă de obligaţiile noastre în virtutea dreptului internaţional şi a dreptului internaţional umanitar”, le-a declarat Lammy jurnaliştilor în marja unei reuniuni a G7 în Italia.

„Desigur, dacă ar fi să existe o astfel de vizită în Regatul Unit, ar exista o procedură judiciară şi ar fi urmată procedura legală în ce priveşte aceste probleme”, a adăugat el.

Curtea Penală Internaţională a emis joi mandate de arestare vizându-i pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, fostul ministru israelian al apărării, Yoav Gallant, şi şeful aripii militare a mişcării palestiniene Hamas, Mohammed Deif, pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Netanyahu a acuzat CPI de antisemitism

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reacționat, joi, la decizia Curții Penale Internaționale, CPI, care a emis pe numele său și al fostului ministrul israelian al Apărării mandate de arestare pentru crime de război.

Biroul lui Netanyahu a emis o declarație în care se afirmă că hotărârea CPI este „absurdă, mincinoasă și antisemită”.

În declarație se mai spune că Israelul „nu va ceda la presiuni, nu va fi descurajat și nu se va retrage” până când toate obiectivele sale de război vor fi atinse.

Israel Katz, succesorul lui Yoav Gallant în funcția de ministru al Apărării, a reacționat, la rândul său, afirmând că hotărârea CPI este „o rușine morală în întregime contaminată de antisemitism”.

„Această decizie trage în jos sistemul judiciar internațional la un nivel fără precedent. Este o  decizie rușinoasă care servește Iranului, capul șarpelui, și intermediarilor săi”, a susținut Katz, care a preluat portofoliul ministerial după ce Netanyahu l-a demis pe Gallant.

Ministrul israelian al Apărării a mai spus că instanța internațională „a ales să acorde sprijin unui procuror părtinitor și corupt, în loc să se confrunte cu cei care urmăresc în mod deschis distrugerea statului Israel”.

„Nu vom permite unui organism ostil, ipocrit și ilegitim să le facă rău liderilor sau soldaților noștri. Vom continua să apărăm cetățenii Israelului cu hotărâre și mândrie, rămânând fermi împotriva oricui încearcă să submineze dreptul nostru la autoapărare.

Oricine crede că ne poate împiedica să ne atingem toate obiectivele de război prin decizii absurde (...) se va confrunta cu un stat puternic și hotărât, care acționează cu putere în toate domeniile - militar, politic și juridic - pentru a contracara orice amenințare”, a concluzionat acest demnitar.

În luna mai anul curent, Karim Khan, procurorul CPI, a cerut emiterea de mandate de arestare pe numele lui Netanyahu şi al ministrului israelian al Apărării de la momentul respectiv, Yoav Gallant, precum şi pe numele a doi lideri ai Hamas, Mohammed Deif, zis "Oaspetele", și Ismail Haniyeh, șeful politic al mișcării Hamas.

Ultimii doi au fost uciși între timp: eliminarea lui Deif a fost asumată și confirmată de Israel, în timp ce Haniyeh a fost asasinat într-o explozie la Teheran, atribuită Israelului.

×
x close