Antena 3 CNN Externe Mapamond Un britanic a scrijelit inițialele familiei lui pe o casă din Pompei. Apoi s-a scuzat că a vrut să știe lumea că a trecut pe acolo

Un britanic a scrijelit inițialele familiei lui pe o casă din Pompei. Apoi s-a scuzat că a vrut să știe lumea că a trecut pe acolo

Georgiana Marina
2 minute de citit Publicat la 13:27 10 Aug 2024 Modificat la 13:27 10 Aug 2024
casa din situl pompei
Un britanic a scrijelit inițialele familiei lui pe o casă din Pompei. FOTO: Getty Images

Cu străzile sale perfect conservate și casele încă în picioare, situl Pompei oferă o ocazie unică de a vedea cum trăiau oamenii acum aproape 2.000 de ani. O vizită în orașul antic oferă amintiri de neuitat. Dar amintirile nu au fost suficiente pentru un turist britanic, care a fost surprins săptămâna aceasta gravând inițialele sale și ale familiei sale într-una dintre casele vechi de 2 000 de ani ale orașului, scrie CNN.

Bărbatul în vârstă de 37 de ani, al cărui nume nu a fost făcut public, ar fi făcut cinci gravuri – inițialele familiei sale și data de 7 august – cu un obiect ascuțit pe peretele Casei Fecioarelor Vestale.

Fotografiile arată literele zgâriate în tencuiala de lângă ușa de intrare, care a fost pictată în roșu în urmă cu aproape 2.000 de ani. Se văd clar literele „JW LMW MW”, sus pe perete, și „MYLAW 07/08/24”, mai jos.

Personalul sitului a observat și a chemat poliția. Potrivit agenției italiene de știri ANSA, bărbatul și-a cerut scuze, spunând că a scris inițialele lui și ale celor două fiice ale sale pentru a lăsa un semn al vizitei lor la sit.

Parcul arheologic a refuzat să comenteze pentru CNN. Cu toate acestea, în iunie, când un turist din Kazahstan a fost surprins scrijelindu-și inițialele pe Casa Ceii din orașul antic, directorul sitului, Gabriel Zuchtriegel, a declarat că turistul va trebui să plătească pentru restaurarea zidului.

Cazul a fost trimis tribunalului local din Torre Annuziata sub acuzația de „deteriorare a patrimoniului artistic”, care poate duce la amendă de la 20.000 la 60.000 de euro și o posibilă pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani, datorită legilor care au fost înăsprite în ianuarie. Legea acoperă actele de distrugere sau deteriorare a patrimoniului cultural sau peisagistic.  

În Pompei au fost deseori turiști cu un comportament inadecvat, care și-au gravat inițialele și au furat obiecte de când au început săpăturile în anii 1700. În 2022, un turist australian s-a plimbat chiar cu un moped în jurul sitului antic.

Turiștii par să se comporte deosebit de urât în Italia, o țară ale cărei situri de top tind să fie axate pe artă sau arheologie și, prin urmare, sunt mai fragile decât majoritatea.

 

×
x close