Antena 3 CNN Externe Mapamond Un adolescent plecat cu familia în vacanță în Dubai a cunoscut o fată. Idila îl costă un an de închisoare

Un adolescent plecat cu familia în vacanță în Dubai a cunoscut o fată. Idila îl costă un an de închisoare

D.C.
6 minute de citit Publicat la 14:44 23 Dec 2024 Modificat la 15:34 23 Dec 2024
dubai
Un băiat de 18 ani plătește cu un an de închisoare pentru idila de vacanță în Dubai FOTO: Getty Images

Un băiat de 18 ani plătește cu un an de închisoare pentru idila de vacanță. Marcus Fakana, din Londra, era în vacanță cu familia lui în Dubai, în luna septembrie, când a întâlnit la hotelul la care era cazat o adolescentă britanică cu care a început o relație romantică, care a devenit intimă.

Cei doi plănuiau să-și continue relația la Londra, dar când fata de 17 ani s-a întors în Regatul Unit, mama ei a descoperit povestea și l-a reclamat ​​pe Fakana la poliția din Dubai.

„A fost foarte traumatizant. Am fost luat de la hotel fără să mi se spună de ce. Nu aveam voie să sun pe nimeni, nici măcar pe părinții mei”, a declarat pentru CNN Fakana, arestat în Dubai, într-o declarație scrisă transmisă prin echipa sa de consiliere juridică. „Totul era în arabă și nu știam când voi pleca. Nu mi s-a dat posibilitatea să contactez un avocat, ambasada sau pe părinții mei.”

Vârsta consimțământului în Emiratele Arabe Unite este de 18 ani, ceea ce înseamnă că fata era minoră la data relației cu Fakana. „Nu am intenționat să încalc legea, nici măcar nu știam că mai era o lună până împlinea 18 ani”, a mai spus Fakana, adăugând că nu considera că vârsta o problemă având în vedere că erau în același an de școală.

Adolescentul spune că îi pare rău și regretă că a încălcat legea și face un apel la prim-ministrul monarhiei conservatoare și conducătorul Dubaiului, șeicul Mohammed bin Rashid al Maktoum, să anuleze pedeapsa de un an de închisoare pronunțată săptămâna trecută, „să mă lase să fiu acasă de Crăciun împreună cu familia mea.”

O destinație turistică „modernă”

Dubai este o destinație de vacanță foarte populară printre europeni, care ajung în număr foarte mare în orașul cunoscut în toată lumea. Anul trecut, Dubaiul a fost vizitat de un număr record de 17,15 milioane de turiști străini, iar aeroportul de aici a devenit astfel al doilea cel mai aglomerat din lume.

Dar majoritatea călătorilor nu sunt conștienți de cât de diferit este sistemul juridic al națiunii autoritare, fiind bazat atât pe legea civilă, cât și pe legea Sharia.

Dubai se prezintă drept o „destinație turistică modernă și liberală”, care poate fi „confuză pentru turiști” atunci când se confruntă cu legi puțin cunoscute sau cu aplicarea arbitrară a acestora, spune Radha Stirling, CEO și fondator al Detained in Dubai, o organizație de consiliere juridică și pentru drepturile omului cu sediul în Marea Britanie.

Prin urmare, cazul lui Fakana este doar cel mai recent exemplu al unui străin care s-a trezit cu probleme majore pentru un fapt banal în țara lui.

Legislația privind relațiile, alcoolul și activitatea online sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă cel mai frecvent turiștii. În timp ce consumul de alcool este legal în locurile autorizate din Dubai, iar cultura petrecerilor este larg răspândită, oricine este prins cu alcool în locuri publice se confruntă cu acuzații grave, spune Stirling.

O altă zonă de confuzie constă în legile privind criminalitatea cibernetică, care acoperă activitatea online, de la hacking și terorism până la comentarii critice și promovarea organizațiilor caritabile. Aceste legi se aplică comunicărilor private și publice, în mod retroactiv și internațional, astfel că o postare online înainte de a călători în Emiratele Arabe Unite poate duce la urmărire penală la sosirea în această țară, spune Stirling.

Aș spune că aproape 100% dintre vizitatorii din Emiratele Arabe Unite încalcă deja acele legi, dacă cineva ar face gestul să le raporteze”, spune ea. Anul acesta, un irlandez de 39 de ani a fost reținut în Dubai timp de trei luni pentru că a trimis un „emoji amenințător”, iar un bărbat din Irlanda de Nord a fost reținut pentru două luni din cauza unei recenzii negative pe Google.

Sistem juridic și legi confuze

În timp ce Emiratele Arabe Unite au una dintre cele mai mari rate de deținuți străini din lume - fapt deloc surprinzător, având în vedere că populația sa include aproape 90% expați - Stirling spune că majoritatea celor deținuți în Emiratele Arabe Unite nu ajung să ispășească condamnări.

Aplicarea strictă a acestor legi este necesară pentru a menține siguranța și securitatea publică, spune Azaan Salahuddin, managing partner la firma de avocatură Al Adl Legal din Dubai. „Legile sunt menite să protejeze cetățenii sau persoanele care vin din afara țării”, spune el.

El a subliniat rata scăzută a criminalității a emiratului: în Dubai, cifrele oficiale ale poliției arată doar 24,6 infracțiuni la 100.000 de persoane, în 2023. Aceasta este semnificativ mai mică decât rata din Regatul Unit, de 84 la 1.000 de persoane.

„Fiecare țară în care am fost își aplică legile ei”, spune Salahuddin, adăugând că ignoranța nu este o scuză și este responsabilitatea fiecărui călător să cunoască legea. În cazul lui Fakana, „este clar că fata nu avea vârsta de consimțământ și părinții ei au înaintat acuzații”, spune el. „Este un caz simplu.”

Secretarul de externe al Marii Britanii, David Lammy, care este și membru al parlamentului pentru circumscripția în care locuiește Fakana, Tottenham, a transmis: „Oriunde te-ai afla în lume trebuie să respecți regulile și legea țării respective.”

Un purtător de cuvânt al premierului britanic Keir Starmer a spus că „recunoaște că este o situație extrem de supărătoare pentru Marcus și familia sa” și că Ministerul de Externe „este în contact permanent cu familia și echipa sa juridică în acest moment dificil”.

Și alți străini consideră că sistemul juridic al Emiratelor Arabe Unite și multe legi sunt confuze.

În iulie anul acesta, Tori Towey, o însoțitoare de bord irlandeză în vârstă de 28 de ani la compania aeriană Emirates din Dubai, risca șase luni de închisoare pentru tentativă de sinucidere și consum de alcool.

Towey, care a locuit în Dubai timp de un an, spune că partenerul ei a devenit violent după ce s-au mutat împreună. Ea a făcut plângere de violență domestică la poliție, dar partenerul ei a depus o reclamație mincinoasă împotriva ei, ceea ce a dus la o interdicție de călătorie care a împiedicat-o să lucreze sau să părăsească țara.

„Poliția mi-a spus că, dacă renunț la caz, interdicția mea de călătorie va fi ridicată”, spune Towey. Dar asta nu s-a întâmplat. „Asta m-a pus într-o situație foarte dificilă. Nu aveam ce să fac. A trebuit să mă întorc la el. Pur și simplu am simțit că eram blocată”, a spus ea pentru CNN, într-un interviu telefonic.

După ce a încercat să-și ia viața în luna mai a acestui an, Towey s-a trezit la secția de poliție, fiind acuzată de tentativă de sinucidere. În Emiratele Arabe Unite, sinuciderea este ilegală, în ciuda faptului că în 2020 s-a anunțat că fapta va fi dezincriminată.

„A trebuit să aflu singură care sunt acuzațiile, pentru că nu mi s-a spus”, spune ea. Găsirea unei reprezentări legale a fost și ea dificilă. „Avocații nici măcar nu vor să analizeze cazul fără 20.000 de dirhami (aproximativ 5.400 de dolari) în avans.”

Towey a primit în cele din urmă consiliere juridică de la Detained in Dubai și după câteva luni s-a putut întoarce acasă.

Înainte de incident, Towey spune că a fost fericită în Dubai și că încă iubește orașul acesta.

Un viitor incert

Între timp, părinții lui Fakana au fost nevoiți să se întoarcă în Marea Britanie la serviciu, iar el a rămas singur în Dubai.

„Sunt aici de patru luni și este stresant și epuizant din punct de vedere financiar”, spune el. „Am rămas fără familie, sufăr de anxietate, dureri de cap și nopți nedormite.”

Stirling crede că dosarul lui Fakana ar fi trebuit să fie judecat la tribunalul pentru contravenții, pentru că poliția a menționat în raport în mod eronat vârsta lui - de 19 ani - și naționalitatea pakistaneză, care ar fi dus probabil la o pedeapsă mai dură.

Fakana și avocații lui trebuie să decidă dacă vor face apel la pedeapsa de un an în închisoarea centrală din Dubai, având în vedere că acuzarea ar putea să solicite o pedeapsă și mai aspră.

 

×
Etichete: Dubai arestari
x close