Antena 3 CNN Externe Mapamond Timp de 16 ani, o femeie a pretins că este mută ca să încaseze pensie, dar până la urmă i s-a întins o capcană

Timp de 16 ani, o femeie a pretins că este mută ca să încaseze pensie, dar până la urmă i s-a întins o capcană

D.C.
2 minute de citit Publicat la 12:24 15 Apr 2025 Modificat la 12:50 15 Apr 2025
femeie blonda cu mana la gura
O femeie din Spania s-a prefăcut că este mută timp de 16 ani, pentru a încasa pensie de handicap FOTO: Getty Images

O femeie din Spania, care a încasat pensie de handicap pentru incapacitatea de a vorbi în urma unui incident de muncă petrecut acum 16 ani, a fost demascată ca fiind o impostoare de către un detectiv privat.

În 2003, femeia care lucra la un supermarket din Andaluzia, Spania, a fost atacată de un client. În urma incidentului traumatic, ea a fost diagnosticată cu tulburare de stres posttraumatic și pierderea capacității de a vorbi. După analizarea cazului, Casa de Asigurări Sociale i-a acordat o pensie de handicap permanent, însă, fiind un incident de muncă, compania de asigurări a fost considerată responsabilă pentru plata acesteia. 

Ani mai târziu, conform procedurilor obișnuite, compania de asigurări a revizuit cazul și a descoperit unele nereguli, ceea ce a dus la o investigație suplimentară. În urmă cu câțiva ani, a angajat un detectiv privat care a descoperit că femeia vorbea normal, dar continua să încaseze pensia de handicap, relatează La Voz de Galicia.

În 2019, la 16 ani după incidentul care ar fi cauzat pierderea vocii, compania de asigurări responsabilă de plata beneficiilor a început să revizuiască dosarul medical al femeii și a observat că niciunul dintre specialiștii consultați din 2009 (oftalmolog, ortoped, dermatolog) nu a menționat incapacitatea de a vorbi în rapoartele lor. Acest lucru a fost considerat neobișnuit, așa că o echipă de medici a reevaluat starea femeii, iar cel puțin un psihiatru a raportat posibile semne de fraudă.

Suspiciunea unui singur expert medical nu a fost suficientă pentru a deschide un dosar împotriva femeii, așa că firma de asigurări a angajat un detectiv privat pentru a o urmări și a aduna mai multe dovezi. După câteva săptămâni, detectivul a raportat că „femeia mută vorbește normal pe stradă, stă de vorbă cu alte mame la poarta școlii, folosește telefonul mobil fără probleme și participă la cursuri de Zumba”.

Pentru a demonstra fără nicio urmă de îndoială că femeia putea vorbi, detectivul a abordat-o pe stradă și a întrebat-o cum poate ajunge la un magazin local. Femeia a căzut în capcană, explicându-i cu lux de amănunte și foarte clar cum să ajungă la magazin, fără să știe că este înregistrată. Cu această dovadă finală, compania de asigurări a acționat-o în instanță pentru a demonstra că nu mai este responsabilă de plata pensiei de handicap.

În ianuarie, Înalta Curte de Justiție din Andaluzia (TSJA) a dat câștig de cauză companiei de asigurări, argumentând că probele prezentate în instanță sunt valide și că nu mai este necesar ca femeia să primească beneficii de handicap. De asemenea, a respins apelul femeii de a exclude înregistrarea detectivului din dosar, pe motiv că ar constitui „o încălcare clară a drepturilor sale constituționale”.

„S-a stabilit o simulare de pseudomutism sau, cel puțin, o evoluție foarte favorabilă a acestor simptome, întrucât simptomele inhibate au dispărut”, se arată în decizia instanței.

După verdictul din ianuarie, a fost deschis un nou dosar împotriva femeii pentru a stabili amenda pe care va trebui să o plătească pentru încasarea ilegală a beneficiilor pentru o afecțiune inexistentă. Compania de asigurări cel mai probabil o va da în judecată pentru a recupera sumele plătite timp de 16 ani.

×
x close