Marii exportatori de agroalimentare Made in Italy sunt inundați de cererile importatorilor americani, care vor să acumuleze stocuri în depozite înainte de intrarea în vigoare a taxelor noii Administrații Trump. De fapt, nimeni nu știe când vor ajunge aceste taxe, cât de mari vor fi, ce produse sau ce ţări vor fi afectate.
Dolarul a continuat să se întărească, este la un maxim din ultimii doi ani în raport cu euro și multe alte valute. Investitorii din întreaga lume pariază pe dolar și pe economia americană, continuând să mute capital în Statele Unite. Este un mesaj care trebuie analizat cu atenție, și pentru că piețele au fost singurele care au prezis victoria clară a lui Trump cu o încredere evidentă. Pentru moment verdictul lor este următorul: dacă va veni un nou val de protecționism, Europa va fi probabil printre învinși, în timp ce America este singurul câștigător sigur. La euforia pieței contribuie predicția că Trump va reduce taxele, va iniția o dereglementare favorabilă afacerilor și va crește producția de energie fosilă, reducând astfel costurile de producție ale produselor fabricate în SUA.
Fenomenul care implică parmezanul și mâncarea italiană este unul dintre multele moduri în care piețele se pregătesc pentru măsurile viitoare. America este o piață pasionată de produsele agroalimentare din Italia: un articol din Financial Times, citat de Corriere della Sera relatează că Statele Unite au importat produse alimentare italiene în valoare de 4,4 miliarde de dolari în 2023, iar anul acesta urmează să stabilească un nou record. În prima jumătate a anului, achizițiile de produse alimentare și vin italiene au crescut cu 20%. Dar până la sfârșitul anului creșterea va fi mult mai mare, se așteaptă să ajungă la un total de 8 miliarde. Într-adevăr, cursa de a umple depozitele distribuitorilor americani cu provizii abundente, în așteptarea unor eventuale taxe, contribuie la acest lucru.
Potrivit Financial Times, exportatorii italieni se chinuie să găsească containere frigorifice pe rutele navale din Oceanul Atlantic, din cauza presiunii de a importa înainte de sosirea lui Trump. Pentru anumite rute de transport către Statele Unite totul este epuizat. Și pentru că au cea mai dinamică economie, unde consumul continuă să crească, în timp ce alte părți ale lumii stagnează.
Aprecierea dolarului este legată de taxe în multe feluri. Întrucât America rămâne o piață deschisă, cea mai mare desfacere pentru restul exporturilor lumii (și asta în ciuda a două valuri anterioare de tarife: Trump 2018-2020, apoi Biden 2021-24), protecționismul său dăunează acelor economii care depind de vânzările în străinătate. Zona euro se află pe lista potențialelor victime, imediat după China.
O prognoză paralelă se referă la ratele dobânzilor. Dacă tarifele lui Trump cresc inflația în America, Rezerva Federală nu va putea reduce ratele dobânzilor atât de mult pe cât și-ar fi dorit. Și mai multe motive pentru a împinge moneda americană mai sus. Toate acestea, în mod paradoxal, contribuie la boom-ul actual al exporturilor către Statele Unite pentru că, având în vedere că dolarul este puternic, totul costă mai puțin (inclusiv parmezanul), cel puțin deocamdată.
Pe scurt, marile manevre ale economiei globale de a se adapta la cel de-al doilea mandat al lui Donald Trump sunt în plină desfășurare. Există un joc care constă în prezicerea altor câștigători ai protecționismului trumpian, pe lângă America însăși. India și Mexic sunt printre eternii candidați la "înlocuirea Chinei", chiar dacă până acum au scos la iveală limitări: ambele suferă de aceleași probleme, birocrații ineficiente și parazitare, infrastructură inadecvată, probleme energetice.
Mai mult, odată cu tranziția de la Biden la Trump, poate că "friend-shoringul" care a constat în relocarea fabricilor din China în țări prietene și aliate se va demoda. Trump Two amenință că nu va privi pe nimeni în față, ar putea lovi și acele exporturi din țările emergente "prietenoase" cu taxe, cu atât mai mult dacă sunt realizate de multinaționale chineze sau încorporează componente chineze. Printre țările cu risc în acest sens se numără și Vietnam, Bangladesh și alte economii asiatice care în ultimii ani au devenit deja platforme de "reexport" chinezesc care au triangulat căile pentru a scăpa de tarifele americane.
Un alt joc va fi cel al lobby-urilor industriașilor și importatorilor americani, care caută scutiri de taxe. În timpul primei Administrații Trump, sunt celebre exemple precum cel al lui Tim Cook, directorul executiv al Apple, care a reușit să obțină un tratament special pentru a preveni impozitarea iPhone-urilor asamblate în China la intrarea în America. În spatele cazului Apple se aflau sute de solicitări de la entități americane, mici și mari, persoane fizice sau categorii.