Armata israeliană a anunțat că a capturat 240 de persoane suspectate că ar fi militanți ai grupării Hamas, în timpul unui raid la un spital din nordul Fâșiei Gaza. În timp ce armata israeliană susţine că civilii, pacienţii şi personalul spitalului nu au avut de suferit în timpul raidului, medicii şi asistentele din Gaza susţin că mai multe persoane au fost rănite în timpul operaţiunii. De asemenea, Organizația Mondială de Sănătate se declară „oripilată” de atacul Israelului asupra „ultimului spital funcțional” din Gaza, relatează Agerpres.
Forţele israeliene au atacat spitalul, vineri dimineaţă. Armata israeliană a susținut că un centru de comandă al Hamas era activ în interior. Potrivit armatei, operaţiunea este acum încheiată.
IDF susține că militanții Hamas s-au deghizat în pacienți
În spital şi în zona din împrejurimi, 240 de combatanţi din Hamas şi Jihadul Islamic Palestinian (PIJ) au fost capturaţi, a precizat armata israleiană, care susține că unii dintre ei s-au deghizat în pacienţi. Informaţia nu a putut fi verificată în mod independent, precizează dpa, potrivit Agerpres.
Printre cei arestaţi se numără şi directorul spitalului Kamal Adwan din Beit Lahia, Hussam Abu Safiya, a anunţat sâmbătă armata israeliană. El este suspectat că este un „cadru al terorii" al Hamas, potrivit sursei citate.
Armata israeliană susține că civilii, pacienţii şi personalul spitalului nu au avut de suferit în timpul raidului şi că au acţionat în conformitate cu legea internaţională. Însă, o asistentă a declarat pentru canalul Al Jazeera că soldaţii isralienii i-au bătut pe cei reţinuţi cu beţe.
Vineri, Hamas a respins ca fiind mincinoasă afirmaţia Israelului potrivit căreia luptătorii săi au operat din spital pe parcursul celor 15 luni de război din Gaza, afirmând că niciun luptător nu se afla în spital. Gruparea nu a comentat încă cele 240 de arestări, relatează News.ro.
OMS, „oripilată” de raidul asupra spitalului din nordul Gaza
Organizația Mondială a Sănătății s-a declarat „oripilată” de raidul armatei israeliene, despre care spune că a dus la închiderea și distrugerea parțială a ultimului spital major, încă funcțional, din nordul Gaza.
„Destructurarea sistematică a sistemului sanitar din Gaza este o sentinţă de condamnare la moarte pentru zeci de mii de palestinieni care au nevoie de îngrijiri medicale", a acuzat OMS într-o postare pe X.
This morning’s raid on Kamal Adwan Hospital has put this last major health facility in North #Gaza out of service. Initial reports indicate that some key departments were severely burnt and destroyed during the raid.
— World Health Organization (WHO) (@WHO) December 27, 2024
60 health workers and 25 patients in critical condition,… pic.twitter.com/bD5eJgnVkR
Viețile a 75 de mii de palestineni care încă locuiesc în zonă au fost puse în pericol, a adăugat OMS. Organizația Mondială a Sănătății susține că mai multe departamente ale spitalului au fost „incendiate sau deteriorate sever în timpului raidului, inclusiv laboratorul de analize, salonul de chirurgie, departamentul de întreținere și depozitul”.
„60 de angajați și 25 de pacienți în stare critică, inclusiv cei conectați la ventilatoare, încă se află la spital. Pacienții în stare moderată spre severă au fost forțați să plece spre Spitalul Indonezian și acela nefuncțional. OMS este foarte îngrijorat cu privire la siguranța lor”, a precizat Organizația Mondială a Sănătății.
Armata israeliană a comunicat că 350 de pacienţi şi personalul medical au fost evacuaţi înainte de operaţiunea Kamal Adwan, în timp ce alţi 95 au fost evacuaţi către Spitalul Indonezian în timpul operaţiunii, în coordonare cu autorităţile sanitare locale.