
Ciclonii tropicali din Caraibe sunt din ce în ce mai frecvenți și numărul lor ar putea crește semnificativ în următoarele decenii, sugerează dovezile găsite îngropate adânc în Marea Gaură Albastră din Belize, potrivit Live Science.
Cercetătorii au prelevat o carotă de sedimente din dolina numită Marea Gaură Albastră, situată la aproximativ 80 de kilometri de coasta Belize, care a arătat că frecvența cicloanelor tropicale a crescut în ultimii 5.700 de ani. Oamenii de știință și-au detaliat descoperirile într-un studiu publicat pe 14 martie în revista Geology.
„Un indiciu clar al influenței încălzirii globale moderne”
„O constatare cheie a studiului nostru este că frecvența regională a furtunilor a crescut continuu începând de acum 5.700 de ani, a declarat pentru Live Science autorul principal al studiului, Dominik Schmitt, cercetător la Grupul de Cercetare Biosedimentologică al Universității Goethe din Frankfurt.
„În mod remarcabil, frecvența aterizărilor furtunilor în zona studiată a fost mult mai mare în ultimele două decenii decât în ultimele șase milenii - un indiciu clar al influenței încălzirii globale moderne”.
Ce sunt ciclonii tropicali și cum se manifestă
Ciclonii tropicali sunt sisteme de joasă presiune intense, rotative, care se formează deasupra apelor calde ale oceanelor. Acestea transferă căldură din ocean în atmosfera superioară. Ciclonii tropicali pot fi extrem de distructivi, producând vânturi puternice, precipitații abundente și valuri de furtună.
Pentru a afla mai multe despre aceste furtuni pe o perioadă lungă de timp, cercetătorii au extras o carotă de sedimente de pe fundul Marii Gropi Albastre, adâncă de 125 de metri - o uriașă dolină subacvatică care s-a format odată cu creșterea nivelului mării în timpul ultimei ere glaciare, acum aproximativ 10.000 de ani. Acest miez de sedimente, care măsoară 30 de metri lungime, este cea mai lungă înregistrare continuă a furtunilor tropicale din zonă.
Analizând straturile de sedimente din miez, oamenii de știință au putut determina numărul de cicloane tropicale care au avut loc în ultimii 5.700 de ani. În fiecare an se depun, de obicei, două straturi de sedimente de vreme bună, ceea ce a permis cercetătorilor să numere anii ca inelele unui copac și să compare momentul depunerii straturilor de sedimente pentru furtuni.
Există doi factori care cresc numărul de cicloane tropicale, arată studiul
Cercetătorii au constatat că ciclonii tropicali au devenit din ce în ce mai frecvenți în ultimii 5.700 de ani, cu o creștere deosebită a frecvenței de când am început să ardem combustibili fosili în timpul revoluției industriale.
„În ultimele șase milenii, între patru și șaisprezece furtuni tropicale și uragane au trecut peste Marea Gaură Albastră în fiecare secol”, a declarat Schmitt. Cu toate acestea, numai în ultimii 20 de ani, cercetătorii au găsit dovezi ale trecerii a nouă furtuni tropicale deasupra aceleiași regiuni.
Se pare că există doi factori care determină creșterea numărului de cicloane tropicale, au observat cercetătorii. O mare parte din creșterea frecvenței din ultimele mii de ani se poate datora migrației spre sud a zonei de convergență intertropicală (ITCZ).
ITCZ este o regiune din apropierea ecuatorului în care se întâlnesc alizeele emisferelor nordică și sudică, rezultând o presiune atmosferică scăzută, umiditate ridicată și furtuni frecvente. De-a lungul marginii nordice a ITCZ se află regiunea principală de dezvoltare a uraganelor (MDR), unde se formează majoritatea ciclonilor tropicali din Atlantic.
De obicei, ITCZ se deplasează spre nord în timpul verii și spre sud în timpul iernii, ca urmare a modificării temperaturilor de la suprafața mării, dar, de asemenea, s-a deplasat constant spre sud în ultimele câteva mii de ani.
Această migrare spre sud a ITCZ „a condus probabil la o deplasare spre sud a regiunii de geneză a furtunilor majore din Atlantic și la o deplasare a principalelor traiectorii ale furtunilor de la latitudini anterior mai înalte la latitudini acum mai joase”, a explicat Schmitt.
Un val de furtuni: Până la 45 de furtuni ar putea lovi Caraibe până la finalul acestui secol
Potrivit studiului, creșterea temperaturii globale la suprafața mării, ca urmare a schimbărilor climatice provocate de om, este probabil responsabilă pentru creșterea recentă a numărului de furtuni tropicale și va duce probabil la o frecvență și mai mare a ciclonilor tropicali în următoarele decenii.
„Cele nouă straturi de furtuni moderne din ultimii 20 de ani indică faptul că evenimentele meteorologice extreme din această regiune vor deveni mult mai frecvente în secolul XXI”, a declarat Schmitt.
Cercetătorii prevăd că până la 45 de furtuni tropicale și uragane ar putea lovi Caraibe înainte de sfârșitul anului 2100.
„Acest număr ridicat depășește cu mult ceea ce s-a întâmplat în ultimii 5.700 de ani”, a declarat Schmitt. „O explicație pentru această frecvență ridicată a furtunilor nu o reprezintă variațiile naturale ale climei sau ale radiației solare, ci încălzirea globală progresivă din timpul erei industriale, însoțită de creșterea rapidă a temperaturii suprafeței mării și de evenimente globale La Niña mai puternice, care creează condiții optime pentru dezvoltarea și intensificarea rapidă a furtunilor.”