Antena 3 CNN Externe Mapamond Imagini din satelit cu vulcanul sacru care a primit aceleași drepturi legale ca ale unui om: Este înconjurat de „Pădurea spiridușilor”

Imagini din satelit cu vulcanul sacru care a primit aceleași drepturi legale ca ale unui om: Este înconjurat de „Pădurea spiridușilor”

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 15:18 19 Noi 2024 Modificat la 20:35 19 Noi 2024
muntele taranaki vulcan sacru noua zeelanda imagine din satelit
Muntele Taranaki este înconjurat de un cerc aproape perfect de copaci deformați. NASA/Landsat 8

O fotografie din satelit arată Muntele Taranaki din Noua Zeelandă, care este înconjurat de un cerc aproape perfect de copaci deformați. Vulcanului i s-au acordat aceleași drepturi legale ca unei persoane, potrivit Live Science.

Imaginea surprinzătoare arată vârful acoperit de zăpadă al unui vulcan „sacru” din Noua Zeelandă, care iese dintr-o pădure circulară sinistră ce conține mii de copaci deformați, asemănători unor spiriduși.

Muntele Taranaki, numit inițial Muntele Egmont de către exploratorul britanic James Cook în secolul al XVIII-lea, este un stratovulcan activ situat pe coasta de vest a Insulei de Nord din Noua Zeelandă. Are o înălțime de aproximativ 2.518 metri deasupra nivelului mării, fiind al doilea cel mai înalt vârf din țară, după Muntele Ruapehu - un vulcan înalt de 2.797 metri care a jucat rolul de dublură pentru Muntele Doom în filmele „Stăpânul inelelor”.

Inelul aproape perfect de verde închis care înconjoară pantele Muntelui Taranaki este Parcul Național Egmont, care are un diametru de aproximativ 19 kilometri în punctul său cel mai lat.

Pădurea parcului este alcătuită în mare parte din două specii de copaci mari cu frunze veșnic verzi, rimu (Dacrydium cupressinum) și kāmahi (Pterophylla racemosa), potrivit NASA's Earth Observatory.

Muntele Taranaki, înconjurat de „Pădurea spiridușilor”, are „aceleași drepturi legale ca unei persoane”

O secțiune de arbori kāmahi de lângă vârful vulcanului este cunoscută sub numele de „Pădurea spiridușilor”, deoarece arborii de acolo sunt extrem de răsuciți și deformați ca urmare a faptului că au trebuit să crească peste și în jurul rămășițelor fosilizate ale arborilor care au fost distruși în erupțiile trecute. Acești copaci sunt, de asemenea, acoperiți cu mușchi și liane suspendate, ceea ce le sporește aspectul înfiorător.

În 2017, guvernul Noii Zeelande a acordat Muntelui Taranaki „aceleași drepturi legale ca unei persoane” datorită statutului său sacru în rândul triburilor locale Māori, care consideră vulcanul ca fiind un strămoș și un membru al familiei, a raportat The Guardian la momentul respectiv.

„Statutul este o recunoaștere a relației poporului indigen Māori cu muntele și înseamnă că vătămarea muntelui are aceleași implicații juridice ca și vătămarea tribului”, au scris reprezentanții Earth Observatory.

Când ar putea erupe vulcanul Taranaki

Muntele Taranaki este renumit pentru faptul că are o formă de con aproape perfectă, în afară de rămășițele mai mici a doi vulcani stinși aflați pe flancul său nord-estic (care sunt vizibile în fotografia din satelit). Ca urmare, vulcanul a fost folosit ca dublură pentru muntele Fuji din Japonia, la fel de simetric, în timpul filmărilor pentru filmul „The Last Samurai” din 2003.

Cu toate acestea, în ciuda aspectului său uniform, forma vulcanului s-a schimbat des și dramatic de-a lungul timpului. Un studiu realizat în 2021 a estimat că edificiul Muntelui Taranaki - partea vulcanului care se formează deasupra solului - a suferit cel puțin 16 deformări semnificative în urma erupțiilor din trecut, de când s-a format în urmă cu aproximativ 135.000 de ani.

Muntele Taranaki a suferit ultima erupție majoră în urmă cu aproximativ 200 de ani, dar este încă considerat activ și scuipă sporadic fluxuri de noroi vulcanic.

Cercetătorii preconizează în prezent că există o șansă de 30 % până la 50 % ca o altă erupție majoră să aibă loc în următorii 50 de ani, ceea ce ar putea afecta peste 100.000 de persoane care locuiesc în apropierea vulcanului, potrivit Biroului de gestionare a situațiilor de urgență din Taranaki.

×
x close