Antena 3 CNN Externe Mapamond Descoperire arheologică „uluitoare”: Mumia unui pui de pisică cu dinți-sabie a fost găsită în Siberia, cu pielea și blana intacte

Descoperire arheologică „uluitoare”: Mumia unui pui de pisică cu dinți-sabie a fost găsită în Siberia, cu pielea și blana intacte

Mia Lungu
5 minute de citit Publicat la 09:00 19 Noi 2024 Modificat la 09:06 19 Noi 2024
mumie pui pisica dinti sabie descoperita in siberia
A fost descoperită prima mumie a unui pui de pisică cu dinți-sabie, din era glaciară. Sursa foto: Prof. Alexey V. Lopatin via Scientific Reports

Un pui mumificat din era glaciară din Siberia este prima mumie cunoscută a unei pisici cu dinți-sabie, iar descoperirea sa stârnește entuziasm în rândul paleontologilor, potrivit CNN.

Conservarea excepțională a mumiei a oferit prima imagine despre cum arătau pisicile cu dinți-sabie. În țesuturile sale moi sunt scrise indicii cu privire la locurile în care mușchii pisicii erau cei mai voluminoși și la modul în care acest lucru i-ar fi putut modela stilul de vânătoare.

O blană abundentă și carne mumificată acopereau cadavrul parțial, iar fața, membrele anterioare și trunchiul erau aproape intacte, au raportat joi oamenii de știință în revista Scientific Reports.

„Este un sentiment fantastic să vezi cu ochii tăi aspectul vieții unui animal de mult dispărut”

Blana maro închis a puiului era scurtă, dar foarte groasă, măsurând între 20 și 30 de milimetri lungime. Blana sa era, de asemenea, surprinzător de moale, a declarat autorul principal al studiului, Alexey V. Lopatin, membru titular al Academiei Ruse de Științe din Moscova și cercetător șef și director al Institutului Paleontologic Borissiak al Academiei.

„Este un sentiment fantastic să vezi cu ochii tăi aspectul vieții unui animal de mult dispărut”, a declarat Lopatin pentru CNN. „Mai ales când vine vorba de un prădător atât de interesant precum pisica cu dinți sabie”.

Aceste carnivore dispărute, care sunt rude îndepărtate ale pisicilor mari moderne, sunt cunoscute pentru caninii lor lungi și blănoși, care puteau măsura până la 20 de centimetri lungime.

Mumia este prima dovadă din Asia a speciei de pisică cu dinți-sabie Homotherium latidens, a declarat Lopatin, deși oase fosilizate au fost găsite anterior în situri din Olanda și în Yukonul canadian. Alte tipuri de mumii înghețate din epoca glaciară, cum ar fi rinocerii lânoși și mamuții, sunt cunoscute din regiunea siberiană Yakutia din Rusia.

Dar pisicile mumificate, prin comparație, „sunt extrem de rare”, a spus Lopatin. Înainte de această descoperire, erau cunoscute doar două mumii de pisici, ambii pui de leu de peșteră Panthera spelaea din bazinul râului Uyandina din Yakutia.

„Acum, am adăugat puiul de Homotherium la această listă”, a spus Lopatin. Extragerea ADN-ului din mumie va fi un pas important pentru înțelegerea acestei specii, la fel ca și examinarea mai detaliată a scheletului, mușchilor și părului mumiei, a adăugat el.

„Este ca și cum realitatea se schimbă acum că am văzut acest lucru”

Paleontologul Jack Tseng, care studiază anatomia mamiferelor dispărute și nu a fost implicat în descoperire, a rămas „fără cuvinte” când a luat în considerare „comoara de informații care ar putea ieși din această descoperire singulară”, a declarat el pentru CNN.

„Este rar să găsești oase din această linie în primul rând, cu atât mai puțin țesut moale asociat cu ea”, a spus Tseng, profesor asociat în departamentul de biologie integrativă de la Universitatea din California, Berkeley. „Nu știu dacă mințile altor paleontologi sunt la fel de uimite ca a mea, dar este ca și cum realitatea se schimbă acum că am văzut acest lucru.”

Puiul a fost conservat în permafrost în apropierea râului Badyarikha din nord-estul Yakutiei, iar săpătorii din Yakutia au găsit mumia în 2020, în timp ce prospectau colții de mamut sub supravegherea paleontologilor din Yakutia, a declarat Lopatin pentru CNN.

Datarea cu radiocarbon a arătat că puiul avea cel puțin 35.000 de ani și a trăit în ultima parte a epocii Pleistocen (aproximativ 2,6 milioane până acum 11.700 de ani).

Conservarea membrelor anterioare ale puiului, în special, a fost extraordinară, au scris autorii studiului. Labele din față au păstrat chiar și ghearele și plăcuțele ovale și cărnoase de pe partea inferioară a labei, pe care admiratorii pisicilor moderne le numesc cu drag „fasole”.

Cum arătau pisicile cu dinți-sabie

Alături de mumia parțială, oasele articulate ale pelvisului și membrelor posterioare ale puiului au fost găsite, de asemenea, blocate în gheață. Pe baza comparațiilor cu anatomia puiului de leu și a analizei creșterii incisivilor puiului mumificat, oamenii de știință au estimat că puiul avea aproximativ 3 săptămâni când a murit.

Cu toate acestea, mumia a arătat, de asemenea, că puii cu dinți-sabie diferă în mod dramatic de puii de leu moderni de o vârstă similară, a spus Lopatin.

Blana sa era mai închisă la culoare, iar urechile erau mai mici decât cele ale puilor de leu. Avea membrele anterioare mai lungi, o deschidere mai mare a gurii și un gât mai masiv. Înălțimea buzei superioare a mumiei este de două ori mai mare decât cea a unui pui de leu modern, probabil pentru ca buza să poată acoperi caninii superiori lungi odată ce aceștia au crescut, potrivit lui Lopatin.

Laba sa este, de asemenea, mai circulară decât cea a unui pui de leu. De fapt, forma sa seamănă mai mult cu cea a unei labe de urs, a adăugat Tseng. Urșii sunt cunoscuți pentru faptul că își folosesc antebrațele puternice pentru a săpa prin copaci și tufișuri în căutarea hranei. Mărimea și forma labei și a membrelor din față ale puiului mumificat sugerează că un Homotherium adult s-ar fi putut baza și pe antebrațele sale, poate folosindu-le pentru a-și imobiliza victimele, a spus el.

„Ideea despre pisicile cu dinți-sabie este că acestea trebuiau să aibă un fel de asistență din partea restului corpului - că nu este doar o tehnică de vânătoare cu capul înainte”, a spus Tseng. „Iar antebrațul a fost unul dintre obiectivele de cercetare la care să ne gândim. Sunt ei tampon în antebrațele lor în comparație cu pisicile mari moderne de dimensiuni similare, pentru că au nevoie de un antebraț pentru a ajuta la stabilizarea prăzii lor, astfel încât sabia poate fi pusă în aplicare?”

„Acest lucru sporește caracterul uluitor al acestei descoperiri”

Până acum, oamenii de știință au emis ipoteze cu privire la anatomia pisicilor cu dinți-sabie prin scanarea fosilelor și modelarea digitală a mușchilor animalelor în 3D, dar asta nu se compară cu a vedea unul dintre aceste membre „în carne și oase”, a spus Tseng. „Cred că face să pară mai posibil ca acești dinți-sabie să își fi folosit antebrațele”.

Și nu doar anatomia mumiei de Homotherium o face atât de specială - descoperirea oferă, de asemenea, o privire unică asupra istoriei evolutive a întregului grup de feline, a spus Tseng.

Analizele genetice anterioare ale ADN-ului fosilelor de Homotherium au arătat că genul s-a separat de alte feline antice în urmă cu aproximativ 18 milioane de ani. Nu numai că puiul este singurul exemplar mumificat al genului Homotherium, dar „reprezintă o parte a acelui arbore genealogic al pisicilor care se întoarce aproape la originea familiei pisicilor”, a spus el.

„Acest lucru sporește caracterul uluitor al acestei descoperiri”.

×
x close