O analiză a solului de pe un sit antic din Marea Britanie, legat de Regele Arthur, a descoperit că, până la urmă, construcția considerată reședința acestuia nu este medievală, fiind îngropată sub pământ de mii de ani, potrivit Science Alert.
Noua estimare sugerează că „Sala Regelui Arthur” din Cornwall, Anglia, are de fapt 5.500 de ani vechime. Aceasta face ca banca dreptunghiulară de pământ și piatră să fie de cinci ori mai veche decât o evaluare anterioară, care o data în jurul anului 1.000 d.Hr.
Acest lucru schimbă data structurii înapoi în neolitic și ar putea necesita și o schimbare de nume pentru locație. Deși puțini experți cred că Regele Arthur a fost o figură istorică reală, aventurile sale mitice sunt asociate cu o perioadă mai apropiată de Evul Mediu decât de epoca preistorică.
Cheia datării revizuite este o tehnică numită luminescență stimulată optic (OSL), care măsoară efectul constant al radiațiilor de fond asupra pozițiilor electronilor din mineralele îngropate. O analiză a strălucirii mineralului atunci când este stimulat le spune oamenilor de știință cât timp a trecut de când a văzut ultima dată lumina soarelui.
„Până acum, monumentul era ancorat în mituri și legende”
„Este extrem de interesant că am reușit, în sfârșit, să dăm data construcției acestui monument enigmatic, care până acum era ancorat în mituri și legende”, spune arheologul Tim Kinnaird, de la Universitatea St Andrews din Marea Britanie.
Situl măsoară 47 de metri pe 20 de metri și se află pe Bodmin Moor. Este înconjurat de blocuri de piatră cunoscute sub numele de ortostate, care au o înălțime de până la 1,8 metri, deși majoritatea dintre ele nu mai stau în picioare.
Speculată anterior ca fiind un fel de tabără sau de adăpost de vite, noua dată a King Arthur's Hall ar putea impune o regândire a scopului pentru care ar fi putut fi folosite terasamentele.
„Acum trebuie să luăm în considerare monumentul în contextul peisajului preistoric din Bodmin Moor și al celorlalte structuri de pe mlaștină care ar fi putut fi semnificative la acea vreme”, spune Kinnaird.
„Nu mai există așa ceva nicăieri”
„Toate acestea fac aluzie la un peisaj neolitic bogat, evidențiind o comunitate activă pe mlaștină, care necesită investigații suplimentare.”
După cum relatează BBC, cercetătorii cred că mai sunt multe de descoperit la sit, ceea ce înseamnă că vizitatorii ar trebui să fie atenți să nu deranjeze nicio parte a structurii. Situl se află deja în registrul Historical England At Risk, din cauza potențialelor daune provocate de vegetația în creștere, de animale și de oameni.
O parte din problema de a afla la ce a fost folosită de fapt Sala Regelui Arthur - și de către cine - este că este un loc unic. Nu există nimic altceva care să se compare direct cu acest aranjament intrigant de pământ și piatră.
„Nu mai există așa ceva nicăieri”, i-a spus arheologul principal James Gossip, de la Cornwall Archaeological Unit, lui Esther Addley de la The Guardian.
„Nu există nimic construit la acea vreme sau ulterior în preistorie care să fie o bancă dreptunghiulară de pământ și piatră, cu un set de ortostate de piatră în jurul interiorului. Nu există nicio altă paralelă”.