O nouă cercetare a indicat locul în care supervulcanul Yellowstone va erupe cel mai probabil. Conform noului studiu, acesta nu va exploda curând, dar erupțiile viitoare se vor concentra probabil în partea de nord-est a parcului național.
Nu că Yellowstone va mai fi un parc național în momentul în care va erupe. Orice astfel de erupție este de așteptat să aibă loc peste sute de mii de ani, a declarat, pentru Live Science, Ninfa Bennington, coautor al studiului și seismolog vulcanolog la Hawaiian Volcano Observatory.
Cercetarea, publicată la 1 ianuarie în revista Nature, a descoperit că, în loc să fie stocată într-o singură pată mare sub Yellowstone, magma topită se ascunde în patru rezervoare separate din scoarța calderei.
Cum au fost găsite „buzunarele” cu magmă de sub Yellowstone
La vest, aceste rezervoare nu ating rocile profunde ale mantalei, care altfel le-ar încălzi de dedesubt, menținându-le lichide și eruptibile. Dar la nord-est, lângă un punct de reper numit Sour Creek Dome, rocile profunde încălzesc magma prinsă în crustă. Aceasta înseamnă că, în timp ce magma de sub partea vestică a Yellowstone va începe probabil să se răcească și să se solidifice, nord-estul va rămâne fierbinte.
Studiile anterioare privind Yellowstone au folosit trecerea undelor seismice prin caldera pentru a încerca să evalueze unde se află magma lichidă și unde se află roca solidă sub parc. Dar undele își pot schimba comportamentul nu doar în funcție de faptul că traversează un solid sau un lichid, ci și în funcție de temperatură. Aceasta înseamnă că rocile solide fierbinți sunt greu de diferențiat de magma lichidă la fel de fierbinte.
Noul studiu a folosit o metodă numită magnetotellurică pentru a obține o imagine mai bună. Miezul rotativ al Pământului creează un câmp magnetic care înconjoară planeta. Deoarece magma conține minerale magnetice, pungile de magmă lichidă subterană își creează propriile mini-câmpuri magnetice detectabile și la suprafață. Folosind instrumente amplasate în jurul Yellowstone, cercetătorii au cartografiat aceste mini-câmpuri pentru a găsi buzunare ascunse de magmă.
Ei au descoperit că patru buzunare împreună conțin mai multă magmă lichidă decât cea prezentă în timpul erupțiilor mari care au format căldări la Yellowstone în trecut (una acum 2,8 milioane de ani, una acum 1,3 milioane de ani și una acum 640.000 de ani). Această magmă se află la o adâncime de 9,6-11,2 kilometri (6-7 mile) sub suprafață, a declarat Bennington pentru Live Science. Însă numai în regiunea de nord-est a calderei magma este în contact cu rocile bazaltice fierbinți din manta care vor menține magma lichidă pe termen lung.
Ce sunt supervulcanii și de ce sunt monitorizați cu atenție
Planeta noastră are 20 de supervulcani, printre care și Yellowstone. Dacă aceștia erupt vor produce efecte devastatoare pentru ecosistem și pentru climă.
Dacă un fenomen de asemenea amploare ar avea loc acum, ONU estimează că oamenii vor avea suficientă hrană doar pentru 74 de zile. Va urma foametea la nivel global.
Supervulcanul Yellowstone din Statele Unite este considerat cel mai periculos.
Câtă magmă s-a strâns până acum sub Yellowstone
În ciuda volumului mare de magmă care se acumulează sub Yellowstone, caldera nu va erupe prea curând. Acest lucru se datorează faptului că magma se află în spațiile cu pori din roca solidă din interiorul calderei, la fel ca apa într-un burete. Numai atunci când mai mult de 40% din aceste spații poroase sunt umplute, magma din pori se poate lega, devine mobilă și începe să erupă, a spus Bennington. Ea și colegii săi au estimat că fracțiunea de pori plini a fost de 20% sau mai puțin, similar cu estimările din alte studii.
„Avem o concentrație mult mai mică de magmă în aceste spații poroase, astfel încât mult mai puține dintre spațiile poroase sunt umplute cu magmă”, a spus ea. „Ceea ce înseamnă acest lucru este că nu puteți interconecta aceste magme pentru a se mobiliza și a erupe”.
Dar, pe măsură ce rocile fierbinți încălzesc bazinele magmatice din nord-est de-a lungul a zeci de mii de ani, acest lucru s-ar putea schimba în cele din urmă. Nu se știe exact cât timp va dura acest lucru sau dacă se va întâmpla înainte ca rocile mantale din regiunea nord-estică a Yellowstone să piardă contactul cu rezervorul său de magmă.