Antena 3 CNN Externe Mapamond Cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani, în Namibia. 5 hipopotami, rămași blocați în noroi, au murit

Cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani, în Namibia. 5 hipopotami, rămași blocați în noroi, au murit

Andreea Ştefan
1 minut de citit Publicat la 22:19 27 Sep 2024 Modificat la 18:12 01 Oct 2024
hipopotami namibia
Animalele fac parte dintr-un grup de 130 de hipopotami care au rămas împotmoliţi într-o baltă din apropierea râului Chobe. Sursă foto: Getty Images

Cinci hipopotami au murit după ce au rămaşi blocaţi într-o baltă de noroi în nord-estul Namibiei, unde un râu important a rămas fără apă din cauza secetei, a anunţat vineri ministrul namibian al Mediului, potrivit AFP.

Animalele fac parte dintr-un grup de 130 de hipopotami care au rămas împotmoliţi într-o baltă din apropierea râului Chobe, la frontiera cu Botswana, de unde apa s-a evaporat, a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului, Romeo Muyunda.

„Din păcate, cinci hipopotami au murit în una dintre bălţile din regiunea Zambezi. Credem că au murit probabil de foame, dar nu excludem maladii precum antraxul'', a precizat el, potrivit Agerpres.

Hipopotami şi animale din alte specii au rămas de asemenea blocaţi în alte două iazuri din această zonă, a adăugat Muyunda, explicând că va fi pusă în practică o operaţiune de foraj pentru a salva animalele.

Namibia a decretat în luna mai stare de urgenţă din cauza secetei care afectează mai multe ţări din Africa meridională.

„Nu mai există iarbă, iar râul Chobe este complet secat'', a spus Muyunda.

Această secetă record a devastat recoltele pe întreg teritoriul Africii meridionale, provocând înfometarea a milioane de persoane şi determinând cinci ţări să declare catastrofă naţională.

Potrivit unor estimări, această secetă este cea mai gravă din regiune din ultimii 100 de ani.

Namibia a anunţat la începutul lunii septembrie că a început sacrificarea a peste 700 de animale sălbatice, dintre care 83 de elefanţi, cu scopul, potrivit guvernului, de a hrăni populaţia afectată de secetă şi de a reduce, în acelaşi timp, presiunea asupra resurselor de păşunat şi de apă, afectate de secetă.

Cadrul integrat de clasificare a securităţii alimentare (IPC), o iniţiativă mondială asupra securităţii alimentare, a precizat, în septembrie, că 1,15 milioane de persoane din Namibia - reprezentând 38% din populaţia sa - se confruntă cu o insecuritatea alimentară severă şi au nevoie de ajutor de urgenţă.

×
x close