Antena 3 CNN Externe Mapamond Care sunt șansele ca Inteligența Artificială să distrugă umanitatea în următorii 30 de ani. Estimarea "nașului" IA, Geoffrey Hinton

Care sunt șansele ca Inteligența Artificială să distrugă umanitatea în următorii 30 de ani. Estimarea "nașului" IA, Geoffrey Hinton

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 00:36 28 Dec 2024 Modificat la 10:38 28 Dec 2024
Geoffrey Hinton Apocalipsa IA
"Nașul" Inteligenței Artificiale apreciază la 10% - 20% șansele ca tehnologia să elimine oamenii de pe Pământ în următorii 30 de ani. Surse foto: Hepta / Getty Images

Informaticianul Geoffrey Hinton, numit adesea "nașul" Inteligenței Artificiale, a venit cu o nouă estimare a șanselor ca această invenție să distrugă umanitatea în următorii 30 de ani, scrie The Guardian.

Hinton este deținătorul unui premiu Turing, echivalentul unui premiul Nobel în Informatică. Anul acesta, el a primit și Nobelul pentru fizică.

Savantul a apreciat că există o probabilitate de "10-20%" ca Inteligența Artificială să ducă la dispariția omului în următoarele trei decenii.

Anterior, Hinton afirmase că există o șansă din zece ca tehnologia sa să declanșeze un eveniment catastrofal pentru omenire.

"Nașul" IA: "Comparativ cu sistemele avansate, oamenii vor fi ca niște copii de trei ani"

El a fost întrebat în cadrul emisiunii Today de la BBC Radio 4 dacă și-a schimbat estimarea cu privire la o potențială apocalipsă a Inteligenței Artificiale și la probabilitatea de 1 din 10 ca aceasta să se întâmple.

"Nu chiar, este între 10% și 20%", a replicat Hinton.

"Ai crescut estimarea", a remarcat editorul invitat al emisiunii, fostul ministru de Finanțe britanic Sajid Javid.

"Vedeți, nu am mai avut niciodată de-a face cu lucruri mai inteligente decât noi", s-a justificat savantul.

"Câte exemple cunoașteți în care un lucru mai inteligent este controlat de un lucru mai puțin inteligent?

Sunt foarte puține exemple: cazul mamei și al copilului. Evoluția a făcut multe pentru a permite copilului să o controleze pe mamă, dar acesta este singurul exemplu pe care îl cunosc", a explicat Geoffrey Hinton.

Acest informatician născut la Londra și ajuns profesor emerit la Universitatea din Toronto, Canada, a apreciat că oamenii ar fi ca niște copii mici în comparație cu sistemele IA foarte puternice.

"Prefer să mă gândesc în următorii termeni: imaginați-vă pe dumneavoastră și un copil de trei ani. Noi vom fi copiii de trei ani (comparativ cu IA)", a spus el.

"Nașul" IA: Doar goana după profit nu va fi suficientă pentru dezvoltarea sigură a sistemelor de Inteligență Artificială

Inteligența Artificială poate fi definită în sens larg drept un sistem informatic ce îndeplinește sarcini care necesită, de obicei, inteligență umană.

Anul trecut, Geoffrey Hinton a intrat în atenția publicului global după ce a demisionat de la Google pentru a putea vorbi deschis despre riscurile pe care le aduce dezvoltarea necontrolată a Inteligenței Artificiale. 

El a insistat în special pe scenariul în care "actorii rău intenționați" vor folosi tehnologia în detrimentul altora.

Una dintre principalele îngrijorări legate de dezvoltarea tehnologică este că aceea că, în urma creării unor sisteme mai inteligente decât oamenii, acestea ar putea scăpa de sub controlul uman.

Geoffrey Hinton a subliniat, pe de altă parte, ritmul extrem de rapid al dezvoltării tehnologice și a insistat asupra nevoii de a reglementa această tehnologie la nivel guvernamental.

"În prezent, majoritatea experților din domeniu cred că la un moment dat, probabil în următorii 20 de ani, vom dezvolta sisteme IA mai inteligente decât oamenii. Iar acesta este un gând foarte înfricoșător (...)

Îngrijorarea mea este că mâna invizibilă (referire la o teorie economică privind mecanismele de reglare a pieței, n.r.) nu ne va ține în siguranță. 

Pentru a ne asigura că marile companii vor dezvolta această tehnologie în siguranță nu va fi suficientă motivația acestora, de a face profit. Singurul lucru care poate forța aceste companii mari la mai multe cercetări privind siguranța (sistemelor IA, n.r.) este reglementarea guvernamentală", a conchis el.

×
x close