După luni de deliberări, Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a anunțat joi că emite mandate internaționale de arestare pentru prim-ministrul și fostul ministru al Apărării din Israel, respectiv Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, pentru crime de război.
Cei doi sunt acuzați de crime împotriva umanității și crime de război comise de la cel puțin 8 octombrie 2023 până la cel puțin 20 mai 2024, ziua în care Parchetul a depus cererile de mandate de arestare.
Israelul l-a declarat mort pe liderul Hamas într-un atac israelian lansat în iunie asupra Fâşiei Gaza, deces care însă nu a fost confirmat de gruparea islamistă.
CPI a emis un mandat de arestare și pe numele liderului grupării islamiste palestiniene Hamas, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (cunoscut totodată şi drept Mohammed Deif), deși Israelul l-a declarat mort pe liderul Hamas într-un atac israelian lansat în iunie asupra Fâşiei Gaza, deces care însă nu a fost confirmat de gruparea islamistă.
Acuzațiile CPI împotriva lui Netanyahu și Gallant
„Camera a găsit motive rezonabile să creadă că, în perioada relevantă, se aplica dreptul internațional umanitar referitor la conflictul armat internațional dintre Israel și Palestina. Acest lucru se datorează faptului că acestea sunt două Înalte Părți Contractante la Convențiile de la Geneva din 1949 și faptului că Israelul ocupă cel puțin o parte din Palestina. Camera a constatat, de asemenea, că dreptul referitor la conflictele armate neinternaționale se aplică luptelor dintre Israel și Hamas.
Camera a constatat că presupusul comportament al domnului Netanyahu și al domnului Gallant se referea la activitățile organelor guvernamentale israeliene și ale forțelor armate împotriva populației civile din Palestina, mai precis împotriva civililor din Gaza. Prin urmare, aceasta a vizat relația dintre două părți la un conflict armat internațional, precum și relația dintre o putere ocupantă și populația din teritoriul ocupat. Din aceste motive, în ceea ce privește crimele de război, Camera a considerat oportună emiterea mandatelor de arestare în conformitate cu dreptul internațional al conflictelor armate.
Camera a constatat, de asemenea, că presupusele crime împotriva umanității au făcut parte dintr-un atac generalizat și sistematic împotriva populației civile din Gaza.” se arată în comunicatul transmis de Curtea Penală Internațională, joi.
„Ambele persoane au privat în mod intenționat populația civilă din Gaza de obiecte indispensabile supraviețuirii”
„Camera a considerat că există motive întemeiate să se creadă că ambele persoane au privat în mod intenționat și cu bună știință populația civilă din Gaza de obiecte indispensabile supraviețuirii sale, inclusiv alimente, apă, medicamente și materiale medicale, precum și combustibil și electricitate, cel puțin în perioada 8 octombrie 2023 - 20 mai 2024.
Această constatare se bazează pe rolul domnului Netanyahu și al domnului Gallant în împiedicarea ajutorului umanitar, cu încălcarea dreptului internațional umanitar, și pe eșecul acestora de a facilita ajutorul prin toate mijloacele aflate la dispoziția sa. Camera a constatat că comportamentul acestora a condus la perturbarea capacității organizațiilor umanitare de a furniza alimente și alte bunuri esențiale populației nevoiașe din Gaza. Restricțiile menționate anterior, împreună cu întreruperea alimentării cu energie electrică și reducerea aprovizionării cu combustibil, au avut, de asemenea, un impact grav asupra disponibilității apei în Gaza și asupra capacității spitalelor de a furniza asistență medicală.
Camera a observat, de asemenea, că deciziile care permiteau sau creșteau asistența umanitară în Gaza erau adesea condiționate. Acestea nu au fost luate pentru a îndeplini obligațiile Israelului în temeiul dreptului internațional umanitar sau pentru a se asigura că populația civilă din Gaza va fi aprovizionată în mod adecvat cu bunurile necesare. De fapt, acestea au fost un răspuns la presiunea comunității internaționale sau la solicitările Statelor Unite ale Americii. În orice caz, creșterile asistenței umanitare nu au fost suficiente pentru a îmbunătăți accesul populației la bunurile esențiale.”
„Dl. Netanyahu și dl Gallant poartă răspundere penală pentru crima de război prin înfometare”
„În plus, Camera a constatat că există motive întemeiate să se creadă că restricțiile impuse accesului pentru operațiunile de ajutor umanitar nu au putut fi justificate de o nevoie militară clară sau de o altă justificare în temeiul dreptului internațional umanitar. În pofida avertismentelor și apelurilor formulate, printre altele, de Consiliul de Securitate al ONU, de Secretarul General al ONU, de state și de organizații guvernamentale și ale societății civile cu privire la situația umanitară din Gaza, a fost autorizată doar o asistență umanitară minimă. În această privință, Camera a luat în considerare perioada prelungită de privare și declarația domnului Netanyahu care face legătura între oprirea aprovizionării cu bunuri esențiale și ajutor umanitar și obiectivele războiului.
Prin urmare, Camera a găsit motive rezonabile să creadă că dl Netanyahu și dl Gallant poartă răspundere penală pentru crima de război prin înfometare ca metodă de război.
Camera a constatat că există motive rezonabile să se creadă că lipsa hranei, a apei, a electricității și a combustibilului, precum și a materialelor medicale specifice a creat condiții de viață calculate pentru a duce la distrugerea unei părți a populației civile din Gaza, ceea ce a dus la moartea civililor, inclusiv a copiilor din cauza malnutriției și a deshidratării. Pe baza materialului prezentat de Procuratură, care acoperă perioada până la 20 mai 2024, Camera nu a putut stabili că au fost îndeplinite toate elementele crimei împotriva umanității de exterminare. Cu toate acestea, Camera a constatat că există motive rezonabile să se creadă că crima împotriva umanității de omor a fost comisă în legătură cu aceste victime.”
Medicii din Gaza au fost obligați să opereze și să efectueze amputații, inclusiv pe copii, fără anestezice
„În plus, prin limitarea sau împiedicarea intenționată a livrărilor de materiale medicale și medicamente în Gaza, în special anestezice și aparate de anestezie, cele două persoane sunt, de asemenea, responsabile de provocarea de mari suferințe prin intermediul unor acte inumane asupra persoanelor care aveau nevoie de tratament. Medicii au fost obligați să opereze persoane rănite și să efectueze amputații, inclusiv pe copii, fără anestezice și/sau au fost obligați să utilizeze mijloace inadecvate și nesigure pentru a seda pacienții, provocând acestor persoane dureri și suferințe extreme. Aceasta constituie o crimă împotriva umanității sau alte acte inumane.
Camera a găsit, de asemenea, motive rezonabile să creadă că faptele menționate anterior au privat o parte semnificativă a populației civile din Gaza de drepturile sale fundamentale, inclusiv de dreptul la viață și la sănătate, și că populația a fost vizată din motive politice și/sau naționale. Prin urmare, aceasta a constatat că a fost comisă crima de persecuție împotriva umanității.
În cele din urmă, Camera a apreciat că există motive întemeiate să se creadă că dl Netanyahu și dl Gallant poartă răspundere penală, în calitate de superiori civili, pentru crima de război de a îndrepta în mod intenționat atacuri împotriva populației civile din Gaza. În această privință, Camera a constatat că materialul furnizat de Procuratură i-a permis să facă constatări doar cu privire la două incidente care au fost calificate drept atacuri îndreptate în mod intenționat împotriva civililor. Există motive întemeiate să se creadă că dl Netanyahu și dl Gallant, deși dispuneau de măsuri pentru a preveni sau reprima comiterea de infracțiuni sau pentru a asigura sesizarea autorităților competente, nu au făcut acest lucru.”