Coreea de Nord susține că racheta balistică lansată luni, în timpul vizitei lui Antony Blinken la Seul, era dotată cu un focos hipersonic, capabil "să oprească orice inamic din regiunea Pacificului", relatează BBC.
Lansarea vine la două luni după un test efectuat în luna noiembrie, anul trecut.
BBC notează că armele hipersonice sunt mai greu de urmărit și de doborât, deoarece sunt capabile să se deplaseze cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât cea a sunetului.
Coreea de Nord susține că racheta sa a zburat de 12 ori mai repede decât viteza sunetului, pe o distanță de aproximativ 1500 km.
Însă armata Coreei de Sud, care a condamnat lansarea Nordului drept "gest provocator", a comunicat că racheta a zburat 1100 km înainte de a cădea în mare.
Racheta lansată luni seamănă cu una testată în primăvara lui 2024
Regimul de la Phenian a testat anterior rachete hipersonice, amintește BBC.
Imaginile publicate de agenția de stat nord-coreeană, KCNA, arată că racheta de luni seamănă cu una lansată în luna aprilie a anului trecut.
Phenianul susține că noua sa rachetă are un nou sistem de control și de ghidare a zborului, precum și un nou motor, fabricat din fibră de carbon.
În contextul lansării de luni, liderul King Jong Il a transmis că testul balistic "le-a arătat în mod clar adversarilor" capabilitatea și determinarea regimului de a-și apăra "interesele legitime".
BBC îl citează pe Ankit Panda, specialist în arme nucleare la Carnegie Endowment for International Peace, potrivit căruia lansarea unei noi arme de către Coreea de Nord nu este surprinzătoare.
"Știm de mai mulți ani că Phenianul lucrează cu materiale compozite pentru rachete. Aceste materiale au în general capacitatea de a îmbunătăți performanța și încărcăturii utile... Materiale mai bune pot crește șansele ca (focosul) să supraviețuiască până la țintă”, a declarat acest specialist.
Blinken crede că Rusia va recunoaște Coreea de Nord drept putere nucleară
Armele cu viteze hipersonice există de zeci de ani, însă în ultima perioadă state precum Rusia și China au dezvoltat noi rachete care sunt mult mai agile, pot reintra mult mai repede în atmosferă și pot efectua manevre de evitare.
Potrivit unor relatări, există tehnologii care permit interceptarea rachetelor hipersonice, în ciuda traiectoriilor lor imprevizibile.
Interceptarea s-ar face în faza finală a zborului, când proiectilul zboară la o viteză mai mică, după o traiectorie lungă la viteze mari.
Luni, în timp vizitei sale la Seul, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a estimat că Moscova intenționează să partajeze cu Phenianul tehnologie avansată în domeniul spațiului și al sateliților.
Blinken a mai spus că Rusia ar fi pe cale să-și schimbe politica sa de zeci de ani, de denuclearizare a peninsulei coreene, și să recunoască drept putere nucleară Coreea de Nord.