Congresul Statelor Unite a certificat în mod oficial luni victoria candidatului republican Donald Trump în alegerile prezidenţiale din noiembrie în faţa vicepreşedintei democrate Kamala Harris, deschizând calea pentru învestirea acestuia în ziua de 20 ianuarie.
UPDATE 20.50: Kamala Harris a anunțat victoria lui Trump în alegeri, după certificarea rezultatului de către Congres.
„Situația votului pentru președintele Statelor Unite, astfel cum a fost transmisă președintelui Senatului, este următoarea: numărul total al alegătorilor desemnați să voteze pentru președintele Statelor Unite este de 538. Majoritatea este de 270. Voturile pentru funcția de președinte al Statelor Unite sunt următoarele: Donald J Trump din statul Florida a primit 312 voturi. Kamala D Harris din statul California a primit 226 de voturi”, a spus Harris.
Anunțul său a fost urmat de aplauze atât din partea republicanilor, cât și din cea a democraților.
UPDATE 20.30: Congresul s-a reunit pentru a certifica revenirea lui Trump la Casa Albă, transmite The Guardian.
Congresul a început o sesiune comună pentru a certifica victoria lui Donald Trump în colegiul electoral, o formalitate impusă de lege care deschide calea pentru ca republicanul să fie învestit în funcție pe 20 ianuarie.
Senatorii s-au adunat în Camera Reprezentanților pentru ceremonia prezidată de Kamala Harris, adversara învinsă a lui Trump în alegerile prezidențiale din noiembrie, care acționează în calitate de președinte al Senatului.
De asemenea, cu câteva minute înainte ca Congresul să se reunească pentru a certifica victoria sa în alegeri, Donald Trump l-a acuzat pe Joe Biden că obstrucționează tranziția către administrația sa.
„Biden face tot posibilul pentru a face TRANZIȚIA cât mai dificilă cu putință, de la Lawfare cum nu s-a mai văzut până acum, la ordine executive costisitoare și ridicole privind Green New Scam și alte păcăleli care risipesc bani. Nu vă temeți, aceste „ordine” vor fi toate terminate în scurt timp, iar noi vom deveni o națiune a bunului simț și a forței. MAGA!!!”, a scris Trump pe Truth Social.
ȘTIRE INIȚIALĂ:
Harris a pierdut competiția electorală în favoarea lui Trump.
Momentul de luni marchează exact patru ani de la tentativa de insurecție a adepților liderului republican.
Pe 6 ianuarie 2021, aceștia au luat cu asalt Capitoliul, alungându-i pe congresmeni, și au provocat violențe soldate în aceeași zi cu cinci decese.
Participanții la revolte au cerut, de asemenea, spânzurarea vicepreședintelui republican de atunci, SUA, Mike Pence, acuzat că nu a blocat procedura transferului de putere prezidențială către Joe Biden, câștigător al alegerilor din 2020.
În mod uzual, certificarea rezultatului alegerilor prezidențiale este o simplă formalitate.
Însă la patru ani de la evenimentele sângeroase au fost instituite măsuri stricte de securitate la Washington, DC, iar președintele în exercițiu a promis că nu se vor repeta violențele de atunci.
În timp ce membrii Congresului se reunesc în capitala federală, meteorologii anunță aici ninsori abundente aduse de vortexul polar.
Președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, a anunțat că ședința de certificare va avea loc la ora locală 13 (ora 20 în România).
"Indiferent dacă este sau nu viscol, vom fi acolo și ne vom asigura acest lucru (validarea rezultatului alegerilor, n.r.) se va face", a declarat el.
Harris, învinsă de Trump, este obligată de Constituția SUA să-i certifice acestuia victoria
În calitate de actual vicepreședinte, Harris este obligată de Constituția SUA să prezideze oficial ședința de certificare.
Pe 5 noiembrie 2025, ea a fost învinsă de Donald Trump în toate cele șapte state cruciale, în ciuda sondajelor preelectorale care prognozau o cursă strânsă între candidați.
În ședința din Congres, Harris va avea sarcina de a da citire numărului de voturi câștigate de fiecare candidat în Colegiul Electoral
Trump și-a adjudecat 312 electori, în vreme contracandidata sa, doar 226.
Trump a câștigat, de asemenea, și la votul popular în fața Kamalei Harris, cu 49,8% la 48,3%.
Al doilea mandat al lui Trump va începe după ce acesta va fi învestit la 20 ianuarie.
Pentru prima dată din 2017, partidul președintelui se va bucura de majorități în ambele camere ale Congresului, chiar dacă e vorba de majorități fragile.
Cum va arăta noul mandat al lui Donald Trump, primul președinte al SUA care revine la Casa Albă cu o condamnare penală în cazier
Victoria lui Trump marchează o revenire politică greu de anticipat, după înfrângerea sa din 2020 și după o condamnare penală în 2024 în cazul "bani contra tăcere", în care a fost citată Stormy Daniels, o fostă vedetă de filme pentru adulți.
Trump a fost găsit vinovat în mai anul trecut de infracțiuni legate de falsificarea înregistrărilor contabile, menite să mascheze plăți de 130.000 de dolari din bani de campanie către starul porno cu care republicanul ar fi întreținut relații intime.
Pedeapsa în acest caz urmează să fie pronunțată în data de 10 ianuarie.
Judecătorul Juan Merchan a dat de înțeles că nu va pronunța o sentință cu închisoarea.
În campania de anul trecut, Donald Trump a supraviețuit, de asemenea, unui glonț care i-a zgâriat urechea, după ce un agresor înarmat a deschis focul la un miting electoral în Pennsylvania.
Odată cu revenirea la Casa Albă, președintele ales a promis grațierea persoanelor condamnate pentru infracțiuni legate de atacul din 6 ianuarie 2021.
În schimb, președintele în exercițiu a făcut apel la americani să nu uite niciodată ce s-a întâmplat atunci.
"Trebuie să ne amintim înțelepciunea cugetării conform căreia orice națiune care își uită trecutul este condamnată să îl repete", a scris Joe Biden într-un articol publicat în weekend în Washington Post.