
Junta militară care conduce dictatorial Myanmar a continuat bombardamentele împotriva rebelilor chiar și după cutremurul cu magnitudine uriașă care a zguduit țara și continentul și în urma căruia au murit mai mult de 1.600 de oameni, relatează BBC.
ONU a descris atacurile ca fiind „complet revoltătoare și inacceptabile”. Raportul special Tom Andrews a declarat pentru BBC că „este pur și simplu de necrezut că armata continuă să arunce cu bombe în timp ce se fac eforturi pentru a salva oameni” după cutremur.
Oficialul ONU a cerut regimului militar care conduce țara să oprească toate operațiunile militare în desfășurare. „Cer juntei să se oprească, să-și înceteze toate operațiunile militare”, a spus Andrews.
Varianta birmaneză a BBC a confirmat că șapte oameni au fost uciși într-o lovitură aeriană în regiunea Naungcho, în nordul provinciei Shan. Lovitura a fost lansată în jurul orei locale 15:30, la mai puțin de trei de la cutremur.
Grupările rebele pro-democratice care luptă împotriva dictaturii miltiare au raportat bombardamente aeriene în zona de nord-vest a țării, în Sagaing, acolo unde a fost epicentrul cutremurului. Au existat, de asemenea, relatări cu privire la bombardamente în regiuni din apropierea graniței cu Thailanda.
Guvernul de Unitate Națională, care reprezintă fosta administrație civilă dată jos de la putere de armată, a anunțat într-un comunicat că forțele sale armate vor începe o pauză de două săptămâni „în operațiunile militare ofensive, cu excepția acțiunilor de apărare” în zonele afectate de cutremur, începând de duminică.
Cutremur după patru ani de război civil
Cutremurul devastator vine după patru ani de război civil în Myanmar. În 2021, armata a dat o lovitură de stat împotriva guvernului civil, preluând puterea și arestând-o pe șefa guvernului de atunci, Aung San Suu Kyi.
Ceea ce a început ca o acțiune de protest împotriva dictaturii militare și o campanie de nesupunere față de autorități a evolua într-o insurgență militară în toată regula, răspândită în toată țară.
După patru ani de război civil, luptele violente continuă între armata care conduce dictatorial țara, pe de-o parte, și grupări etnice organizate în miliții anti-statale și grupuri pro-democrație, de cealaltă parte.
Junta, care a suferit înfrângeri continue și umilitoare se bazează, acum, pe lovituri aeriene pentru a încerca să-i strivească pe rebeli.
O investigație a BBC a arătat că la patru ani după ce a preluat puterea în lovitura de stat din februarie 2021, armata mai controlează mai puțin de un sfert din teritoriul țării.