Antena 3 CNN Externe HĂRȚI. Cum ar putea arăta Ucraina după război, cu o „zonă tampon” în est. Franța și UK ar putea trimite trupe de menținere a păcii

HĂRȚI. Cum ar putea arăta Ucraina după război, cu o „zonă tampon” în est. Franța și UK ar putea trimite trupe de menținere a păcii

Robert Kiss
3 minute de citit Publicat la 13:44 16 Ian 2025 Modificat la 15:03 16 Ian 2025
harta ucraina razboi
După încheiere războiului, în Ucraina ar putea fi trimise trupe de menținere a păcii. Foto: Telegraph

Președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Keir Starmer discută despre posibilitatea de a desfășura trupe în Ucraina ca contingent de menținere a păcii. Parisul și Londra iau în considerare acest scenariu în lumina unui potențial acord între Kiev și Moscova pentru încetarea ostilităților, transmite The Telegraph.

Se anticipează că forțele de menținere a păcii occidentale vor acționa ca garanți de securitate pentru Ucraina în cazul unor acorduri de încetare a focului cu Rusia.

Aceasta este una dintre ideile „din ce în ce mai discutate nu numai în dezbaterile publice, ci și cu ușile închise din Westminster” (în cadrul guvernului Regatului Unit), notează The Telegraph.

Președintele francez susține această idee și a discutat deja cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, și cu premierul polonez Donald Tusk.

Presa din Marea Britanie subliniază că purtătorii de cuvânt din Downing Street și Palatul Elysee nu au negat că Starmer și Macron au discutat despre această posibilitate în timpul întâlnirii lor de săptămâna trecută.

În același timp, oficialii de la Londra și Paris păstrează confidențiale detaliile acestor discuții. Cu toate acestea, potrivit The Telegraph, numeroase surse guvernamentale credibile din Marea Britanie subliniază că Starmer nu este încă pe deplin decis.

O sursă a declarat pentru The Telegraph că există întrebări deschise cu privire la potențiala amenințare la adresa contingentului de menținere a păcii și dacă aceasta ar putea duce la escaladare.

Posibile scenarii de desfășurare pentru forțele de menținere a păcii. Cum va arăta Ucraina după război

În ciuda discuțiilor în curs, rămâne o incertitudine semnificativă cu privire la această perspectivă. De exemplu, nu este clar unde ar putea fi stabilită o zonă „tampon” între forțele de apărare ale Ucrainei și trupele ruse sau unde ar putea fi staționate ipotetic trupele de menținere a păcii pentru a proteja Ucraina de viitoarele atacuri rusești.

O sursă guvernamentală din Londra a declarat presei britanice că Marea Britanie nu a aprobat încă în mod oficial propunerea de a participa la un contingent de menținere a păcii.

Cu toate acestea, The Telegraph a subliniat trei scenarii teoretice pentru modul în care trupele britanice și ale altor țări ar putea fi dislocate ca forțe de menținere a păcii în Ucraina.

Primul scenariu presupune înghețarea frontului în Ucraina, Rusia păstrând controlul asupra teritoriilor ocupate temporar din estul și sudul țării. Monitorizarea zonei tampon: unitățile britanice ar putea stabili posturi de observare de-a lungul unei zone tampon, cu avioane de luptă și elicoptere de atac care efectuează patrule. Forțele de răspuns rapid ar fi staționate în apropiere, cu unități blindate gata să respingă potențialele progrese rusești.  

Sursa: Telegraph

Al doilea scenariu - perimetrul defensiv din jurul Kievului: O coaliție occidentală ar putea forma o graniță defensivă în jurul capitalei Ucrainei, permițând armatei ucrainene să se concentreze pe limitarea forțelor ruse. Cu toate acestea, acest scenariu este văzut ca fiind puțin probabil.  

Sursa: Telegraph

Al treilea scenariu propune crearea unui „scut aerian” deasupra Poloniei, în timp ce se antrenează simultan soldații Forțelor Armate ucrainene în interiorul Ucrainei. În prezent, aceasta este considerată cea mai puțin controversată opțiune și ar putea servi ca un prim pas către desfășurarea forțelor occidentale.

Sursa: Telegraph

Atât Regatul Unit, cât și Franța sunt de așteptat să joace roluri de conducere în formarea unui contingent de menținere a păcii. Între timp, ministrul francez de externe a subliniat că Franța intenționează să participe la negocierile privind războiul din Ucraina, deoarece conflictul are un impact direct asupra securității europene.

Discuții despre forțele de menținere a păcii din Ucraina

La mijlocul lunii decembrie, Macron a discutat despre desfășurarea trupelor europene ca forțe de menținere a păcii în Ucraina cu premierul polonez Tusk, care a declarat la acea vreme că Varșovia „nu planifică nicio astfel de acțiune”.

La începutul acestei săptămâni, Macron și Zelenski au vorbit și despre potențiale planuri de menținere a păcii.

Președintele ucrainean a spus că una dintre garanțiile efective de securitate aflate în discuție este inițiativa Franței de a desfășura contingente militare în Ucraina.Zelenski a adăugat că părțile „au revizuit pașii practici pentru implementarea sa, potențiala extindere și implicarea altor țări în aceste eforturi”.

În plus, pe 15 ianuarie, în timpul unei conferințe de presă cu premierul polonez Donald Tusk, Zelenski a spus că problema desfășurării forțelor de menținere a păcii în Ucraina va fi discutată cu prim-ministrul Regatului Unit și a fost deja discutată cu partenerii baltici.

Ministrul lituanian de externe Kęstutis Budryis a declarat că, dacă Ucraina va cere țărilor occidentale, inclusiv Lituania, să trimită trupe, Vilnius va lua în considerare această solicitare.

×
x close