
Un membru din conducerea Hamas a declarat, sâmbătă, că gruparea a aprobat o nouă propunere de armistițiu în Gaza, propusă și prezentată de mediatorii egipteni și qatarezi. Israelul a anunțat, la rândul său, că a făcut o „contra-propunere”, informează AFP, conform Agerpres.
„Acum două zile, am primit o propunere de la fraţii mediatori egipteni şi qatarezi. Noi (...) am aprobat-o. Sperăm că ocupantul (Israelul - n. red.) nu i se va opune”, a declarat Khalil al-Haya într-un discurs televizat cu ocazia Eid al-Fitr, sărbătoarea care marchează sfârşitul lunii de post musulman a Ramadanului. „Armele rezistenţei constituie o linie roşie”, a adăugat el.
„Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a susţinut, ieri, o serie de consultări în urma propunerii primite de la mediatori” au declarat reprezentanții cancelariei prim-ministrului israelian.
„În urmă cu câteva ore, Israelul a transmis mediatorilor o contra-propunere în deplină coordonare cu Statele Unite”, se arată în text, fără a se da mai multe detalii.
Vineri, Basem Naim, membru al biroului politic al Hamas, a declarat că discuţiile dintre grupare şi mediatori în vederea restabilirii armistiţiului în Fâşia Gaza se intensifică, în timp ce Israelul îşi continuă operaţiunile militare în teritoriu.
Surse palestiniene apropiate Hamas au declarat pentru AFP că discuţiile au început joi seară la Doha între mişcare şi mediatori egipteni şi qatarezi cu scopul de a relansa un armistiţiu şi un acord de eliberare a ostaticilor, reţinuţi în Gaza de gruparea teroristă. Un armistiţiu fragil care a adus săptămâni de relativ calm în Fâşia Gaza s-a încheiat pe 18 martie, când Israelul a reluat bombardarea teritoriului.
Discuţiile de la Doha au început la o zi după ce Netanyahu a spus că va captura părţi din Fâşia Gaza dacă Hamas refuză să elibereze ostaticii, iar gruparea a avertizat că ostaticii se vor întoarce „în sicrie” dacă Israelul nu va opri bombardamentul.
Negocierile indirecte dintre Hamas şi Israel, conduse de Egipt, Qatar şi Statele Unite, erau în impas de la expirarea, pe 1 martie, a primei faze a încetării focului, intrată în vigoare pe 19 ianuarie, după 15 luni de război în Gaza.
Această primă fază a permis întoarcerea în Israel a 33 de ostatici israelieni, dintre care opt decedaţi, în schimbul eliberării a aproximativ 1.800 de deţinuţi palestinieni.
Din cei 251 de ostatici răpiţi în cursul atacului din 7 octombrie, 58 sunt încă ţinuţi în teritoriul palestinian, printre care 34 sunt morţi, potrivit armatei israeliene.