Antena 3 CNN Externe Finlanda a confiscat cu armata vasul din "flota fantomă" rusă, suspectat că a distrus cablul subacvatic din Marea Baltică

Finlanda a confiscat cu armata vasul din "flota fantomă" rusă, suspectat că a distrus cablul subacvatic din Marea Baltică

A.I.
1 minut de citit Publicat la 18:21 26 Dec 2024 Modificat la 19:38 26 Dec 2024
Petrolier
Un petrolier din "flota fantomă" a Rusiei a fost confiscat de autoritățile din Finlanda după deteriorarea cablului de sub Marea Baltică. Sursă foto: Getty Images

Un petrolier numit "Eagle S", care ar face parte din așa-numita "flotă fantomă" cu care Rusia evită sancțiunile internaționale, a fost confiscat de autoritățile finlandeze, fiind suspectat că a deteriorat cablul submarin de transport al electricității pe sub Marea Baltică între Finlanda și Estonia, relatează Agerpres.

Această pistă este urmată în prezent de poliția finlandeză în ancheta sa, deschisă pentru "sabotaj în formă agravată", arată sursa citată.

Anchetatorii au urcat la bordul petrolierului după ce nava a fost confiscată.

Pe rețelele sociale s-au viralizat imagini care arată intervenția militarilor finlandezi, în echipament de luptă, care coboară pe navă de la bordul unor elicoptere.

"Ne-am urcat deja la bordul navei, am vorbit cu echipajul şi am adunat dovezi", a declarat Robin Lardot, de la Biroul Național de Anchetă din Finlanda.

Petrolierul, care arborează pavilionul Insulelor Cook, transportă benzină fără plumb încărcată într-un port rusesc, a declarat, la rândul său, Sami Rakshit, directorul general al serviciilor vamale finlandeze.

Nava se află în prezent în largul coastei Peninsulei Porkkala, la aproximativ 30 km de Helsinki, după intervenția unei nave de patrulare finlandeze.

Anterior în cursul zilei de joi, președintele finlandez Alexander Stubb a cerut, într-un mesaj pe platforma X, eliminarea riscurile produse de navele "flotei fantomă" ruse.

Incidentul din această săptămână - care nu a afectat alimentarea cu electricitate în Finlanda, potrivit autorităților naționale - survine la puțin mai mult de o lună de la ruperea a două cabluri de telecomunicații în apele teritoriale suedeze din Marea Baltică.

În acest din urmă caz este suspectată implicarea unei nave chinezești.

Beijingul a respins solicitările care vizau cercetarea navei suspecte.

×
x close