Elon Musk, multi-miliardarul care s-a profilat în ultimele luni drept unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Donald Trump, i-a dat o replică umilitoare premierului canadian demisionar, Justin Trudeau, relatează joi Antena 3 CNN.
Reacționând la numeroasele declarații prin care președintele ales al SUA a cerut Canadei să devină al 51-lea stat al Americii, Trudeau respins categoric această perspectivă.
"Nicio șansă să devină Canada parte a Statelor Unite. Lucrătorii și comunitățile din țările noastre beneficiază reciproc de pe urma faptului că (SUA și Canada) sunt, fiecare pentru cealaltă, cel mai important partener de comerț și de securitate", a scris premierul canadian pe X.
Replica lui Elon Musk a fost următoarea:
"Fetițo, nu mai ești guvernator al Canadei, deci nu contează ce spui."
Miliardarul a folosit termenul "guvernator" în loc de prim-ministru.
Guvernatorul este administratorul politic al unui stat din componența SUA. Donald Trump a folosit, de asemenea, acest termen în mod repetat la adresa lui Justin Trudeau.
Feuda lui Elon Musk cu Justin Trudeau
Musk îl antipatizează pe Trudeau și și-a făcut publică aversiunea față de acesta de când Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA.
Miliardarul a prezis plecarea din funcție a prim-ministrului canadian și l-a catalogat drept "un instrument insuportabil".
După ce Trudeau și-a anunțat demisia de la șefia guvernului canadian la începutul acestei săptămâni, pe fondul deteriorării popularității și al contestărilor venite din propriul partid, Musk a scris pe rețeaua sa, X: "2025 arată bine".
Marți, președintele ales al SUA, Donald Trump, și-a intensificat atacul la adresa Canadei, amenințând că va folosi "forța economică" pentru a face din această țară o parte a Statelor Unite.
Trump spune că nu va folosi forța în Canada, dar nu exclude intervenția militară pentru a lua Canalul Panama și Groenlanda
Trump a fost întrebat dacă ar urma să folosească forța militară pentru a anexa Canada și a negat.
El a arătat, pe de altă parte, că intenționează să impună taxe vamale mari asupra bunurilor canadiene.
"Scăpați (voi, canadienii, n.r.) de acea linie trasată artificial (...) Ar fi, de asemenea, mult mai bine pentru securitatea națională. Nu uitați, noi protejăm practic Canada", și-a justificat Trump intenția a de a anexa vecinul din nord al SUA.
Dacă în cazul Canadei președintele ales al Statelor Unite a spus că nu va folosi forța, el a refuzat să excludă o acțiune militară pentru a prelua Canalul Panama și Groenlanda.