Locuitorii aflați sub controlul autorităților din regiunea transnistreană primesc, de marți, curent electric timp de doar 16 ore pe zi, în contextul în care separatiștii rusofoni spun că volumul energiei produse nu este suficient pentru a acoperi consumul, relatează presa din Republica Moldova.
Astfel, energia electrică va fi disponibilă doar în intervalele 12:00–16:00 și 20:00–08:00, fiind anticipate deconectări în masă în orașele Tiraspol, Tighina și Slobozia, atât la consumatorii casnici, cât și la cei industriali.
Primele deconectări de la rețea au fost semnalate pe 3 ianuarie, timp de aproximativ o oră, din cauza supraîncărcării rețelei.
Autoritățile de la Chișinău și-au oferit sprijinul pentru locuitorii din regiunea transnistreană, dar responsabilii de la Tiraspol au refuzat ajutorul.
Moldovenii de la granița cu Transnistria primesc curent și gaze de la Chișinău
Mai multe localități din zona situată la granița cu regiunea separatistă și care sunt racordate la rețeaua de gaze naturale a din Transnistria vor primi energie electrică și gaze naturale din dreapta Nistrului.
O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale luni, CSE, în data de 6 ianuarie.
Autoritățile separatiste au întrerupt furnizarea de gaze și energie inclusiv către aceste localități din data de 1 ianuarie 2025.
Decizia CSE vine în ajutorul a mii de oameni care, altfel, riscau să rămână fără energie electrică și fără gaze naturale în plină iarnă.
"În scopul asigurării continuității și fiabilității alimentării cu energie electrică a consumatorilor din satul. Varnița, raionul Anenii Noi și satul Copanca, raionul Căuşeni, Premier Energy Distribution urmează să asigure în termene proxime racordarea rețelelor electrice din localitățile respective la rețelele sale electrice de distribuție.
Totodată, va fi asigurată racordarea la rețelele de gaze naturale gestionate de către operatorii de distribuție licențiați din cadrul grupului SA Moldovagaz a consumatorilor finali din satele Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova și Vasilievca din raionul Dubăsari, a satelor Hîrbovăț și Varnița din raionul Anenii Noi, precum și a satelor Fîrlădeni, Hagimus şi Copanca din raionul Căușeni”, se precizează în decizia Comisiei din 6 ianuarie.
Anterior deciziei CSE, oamenii din localitățile respective s-au declarat "înspăimântați" de criza care risca să-i lase fără gaze și fără curent.
"Suntem toți înspăimântați, îngrijorați: război, lumină stinsă, gaz nu o să fie. E foarte rău. Sunt mulți oameni care se încălzesc de la gaz, cred că majoritatea, și plătim multișor. Luna trecută eu am plătit 2100 de lei (...) Altul poate se culcă și îmbrăcat, chiar și încălțat, că dacă nu-s lemne, nu-i căldură, nu-i nimic. E foarte greu", a spus Axenia Grosu, locuitoare a satului Pîrîta, citată de publicația ZdG.
Declarații halucinante de la Ambasada Federației Ruse la Chișinău despre criza din stânga Nistrului
Autoritățile de la Chișinău au reacționat după ce ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a acuzat guvernul moldovean și Ucraina pentru criza energetică din Transnistria.
Ambasada a emis, luni, un comunicat de presă în care și-a exprimat "îngrijorarea pentru deteriorarea rapidă a situației de pe malul stâng al Nistrului, din cauza lipsei gazului rusesc". Potrivit reprezentanței diplomatice, "ignorarea deliberată de către autoritățile de la Chișinău a numeroaselor probleme în relațiile cu Gazprom este principalul motiv al actualei situații de criză din regiune" iar Federația Rusă, deși poate livra în continuare gaze naturale în regiunea transnistreană, se declară "privată de posibilitatea tehnică și juridică" și pasează responsabilitatea asupra Ucrainei.
În replică, MAE de la Chișinău a demontat minciunile ruse.
"Condamnăm categoric afirmațiile false, menite să dezbine societatea din Republica Moldova și să camufleze adevărata origine a crizei energetice din regiunea transnistreană. Este o încercare cinică de a manipula opinia publică și de a transfera vina asupra Chișinăului sau a Kievului, în timp ce adevărata responsabilitate aparține exclusiv Moscovei.
Să fie foarte clar: responsabilitatea pentru livrările de gaze în regiunea transnistreană revine integral Federației Ruse și companiei Gazprom, care au ales să nu își respecte obligațiile contractuale și să nu ofere soluții viabile pentru asigurarea continuității livrărilor de gaze. Decizia de a sista livrările este una strict politică, cu scopul de a destabiliza Republica Moldova. Orice încercare de a atribui această responsabilitate altor părți este nu doar falsă, ci și profund cinică.
Guvernul Republicii Moldova a demonstrat prin acțiuni concrete că este angajat în sprijinirea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv în perioade dificile, precum sezonul rece. Țara noastră condamnă ferm retorica provocatoare și insinuările periculoase referitoare la o presupusă 'soluționare cu forța' a dosarului transnistrean. Republica Moldova rămâne ferm angajată în reintegrarea pașnică a țării, prin dialog și respectarea suveranității și integrității sale teritoriale.
Ministerul Afacerilor Externe cere insistent Ambasadei Federației Ruse să înceteze imediat campania de dezinformare, care dăunează și mai mult relațiilor bilaterale, și tensionează situația regională", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Tatiana Barac.