Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, s-a micșorat pentru al doilea an consecutiv, subliniind provocările cu care se confruntă puterea de producție din regiune, scrie The Guardian.
PIB-ul (produsul intern brut) a scăzut cu 0,2% în 2024 față de anul precedent. Acest lucru a venit după o scădere de 0,3% în 2023, potrivit biroului federal de statistică. Ultima dată când a economia Germaniei a avut doi ani de contracție la rând a fost la începutul anilor 2000.
Ruth Brand președintele acesteia, a declarat la o conferință de presă organizată la Berlin:
„Presiunile ciclice și structurale au stat în calea unei dezvoltări economice mai bune în 2024. Acestea includ creșterea concurenței pentru industria germană de export pe piețele cheie de vânzare, costurile ridicate ale energiei, un nivel al ratei dobânzii care rămâne ridicat și o perspectivă economică incertă. În acest context, economia germană s-a contractat din nou în 2024”, a declarat Ruth Brand, președintele Biroului Federal de Statistică.
Industria germană e în declin, în timp ce o frână a datoriilor constrânge cheltuielile publice.
Vestea vine cu șase săptămâni înainte de alegerile anticipate, programate pentru 23 februarie. Germania se confruntă cu ascensiunea partidului de extremă-dreapta AfD (Alternative für Deutschland), care militează pentru o serie de politici profund controversate cu privire la orice, de la migrație la educație (manifestul său include „remigrarea”, amenințarea cu deportarea în masă a migranților).
Defalcarea datelor din 2024 a arătat că producția a scăzut cu 3% anul trecut, cu o scădere în industria auto. De asemenea, producția a rămas scăzută în ramurile industriale mari consumatoare de energie, inclusiv în industria chimică și a metalelor.
Construcțiile au înregistrat o scădere de 3,8% în 2024, deoarece costurile de construcție au rămas ridicate, ceea ce a dus un număr mai mic de clădiri rezidențiale construite. În schimb, modernizarea și construcția nouă de drumuri, căi ferate și conducte au condus la o creștere a sectorului construcțiilor civile.
Sectorul serviciilor a fost singurul aspect pozitiv, deși a crescut doar cu 0,8%.
Climatul economic dificil din 2024 s-a reflectat și în comerțul exterior, exporturile de bunuri și servicii au scăzut cu 0,8%, parțial din cauza vânzărilor mai scăzute de echipamente electrice, mașini și autovehicule.