Antena 3 CNN Externe Castelul Mimi, cartea de vizită a Republicii Moldova. A fost inclus în top 15 cele mai frumoase din lume

Castelul Mimi, cartea de vizită a Republicii Moldova. A fost inclus în top 15 cele mai frumoase din lume

Ana Maria Roman
2 minute de citit Publicat la 20:13 03 Ian 2025 Modificat la 13:26 04 Ian 2025
castelul mimi republica moldova
Castelul deţine şi câteva comori, cum ar fi o sticlă de vin din 1787 din Germania. Foto: Getty Images

Cât timp în România un candidat anti-european a fost la un pas să câştige alegerile, Republica Moldova face eforturi uriaşe de a îşi împlini visul de a intra în Uniunea Europeană. Un pas care i-ar duce în comunitatea care le-ar oferi o piaţă de 450 de milioane de consumatori, libertatea cetățenilor moldoveni de a locui sau studia oriunde în UE şi ajutor financiar pentru dezvoltare. Familia Trofim, care deţine Castelul Mimi, gazda summitului Comunității Politice Europene din 2023, vorbeşte despre evenimentul care a adus la Bulboaca, în Republica Moldova, 45 de şefi de stat. Castelul Mimi reprezintă o poveste de familie care se întinde pe mai multe generaţii, cu o istorie lungă şi de succes.

Castelul Mimi a fost declarat cartea de vizită a Republicii Moldova şi a fost inclus în top 15 cele mai frumoase castele din lume de publicaţia Winerist. Aici a fost organizată cea de a doua reuniune a comunității politice europene care a adus laolaltă lideri de pe întregul continent la Bulboaca, o mică localitate aflată la 30 de kilometri de Chișinău.

„A fost o surpriză că am fost aleși noi, dar ca spațiu, suprafețe… nu mai aera nimeni în Republica Moldova care ar fi putut oferi asta. Toți cei implicați au zis că la Castelul Mimi totul a fost de sute de ori mai bine. E în ADN-ul nostru de a primi oaspeți și a le organiza ceva frumos și călduros. Câțiva dintre ei au solicitat sa viziteze și crama. Unul a fost Emmanuel Macron, a rugat să se vadă cu proprietarii și să vadă crama și să audă câte ceva despre noi”, a spus Adrian Trofim.

Mai mult, președinții şi premierii au primit fiecare câte o casetă personală în cramă, unde sunt depozitate sticlele de vin pentru ei. Fiecare compartiment are o sticlă semnată de şeful de stat care o deţine.

Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei din perioada dominației țariste, dar şi director al Băncii Naţionale Române în secolul trecut, a început construcţia Castelului Mimi în 1893.

„Avea 49 de ani și era guvernator. Aici a fugit din Basarabia din cauza Revoluției, a fost bun prieten cu Nicolae Iorga și a fost pus că a avut relații bune cu Țarul Rusiei. Până în 80 și ceva era cea mai mare vinărie, tot satul lucra aici, inclusiv familia noastră”, a povestit Adrian Trofim.

Când Rusia a introdus embargoul pentru Republica Moldova, familia Trofim a fost nevoită să îşi îndrepte privirea către Occident şi să creeze un vin deosebit pentru pieţele europene.

Castelul are 29 de camere de cazare, restaurante, săli de evenimente şi în curând un wine spa. A fost renovat cu ajutorul
arhitectului italian Arnaldo Tranti, care a amenajat locul şi grădinile în stil francez.

Castelul deţine şi câteva comori, cum ar fi o sticlă de vin din 1787 din Germania, care face parte din Colecţia Unesco Heritage.

×
x close