Antena 3 CNN Externe Joe Biden interzice forajele petroliere în largul coastelor SUA, cu două săptămâni înainte de învestirea lui Donald Trump

Joe Biden interzice forajele petroliere în largul coastelor SUA, cu două săptămâni înainte de învestirea lui Donald Trump

A.I.
3 minute de citit Publicat la 13:27 06 Ian 2025 Modificat la 13:36 06 Ian 2025
platforma petroliera
Donald Trump va avea nevoie de ajutorul Congresului pentru a revoca decizia lui Joe Biden, de a interzice exploatările petroliere în zonele de coastă ale SUA. Sursă foto: Getty Images

Președintele Joe Biden a anunțat, luni, interzicerea permanentă a exploatărilor petroliere și de gaze naturale pe porțiuni extinse în largul coastelor SUA, relatează CNN.

Potrivit sursei citate, decizia actualului președinte american la final de mandat vizează o suprafață oceanică de peste 2,5 milioane de kilometri pătrați.

Aceasta acoperă întreaga Coastă de Est a SUA, estul Golfului Mexic, coastele statelor Washington, Oregon și California și porțiuni din nordul Mării Bering, în zona statului Alaska.

Acțiunea lui Biden ar urma să fie extrem de dificil de anulat de către viitorul președinte, un susținător declarat al industriei petroliere americane.

"Decizia mea reflectă ceea ce comunitățile, afacerile și vizitatorii zonelor de coastă știu de mult timp: că forajul (petrolier) în largul acestor regiuni ar putea provoca daune ireversibile locurilor care ne sunt dragi și că (acest rău) nu este necesar pentru a satisface nevoile energetice ale națiunii noastre. Nu merită riscul", a susținut Joe Biden.

Trump va trebui să apeleze la Congres pentru a revoca decizia lui Biden

Președintele în exercițiu și-a bazat decizia pe o lege din 1953 privind terenurile de pe platoul continental extern al SUA. Documentul conferă președinților o autoritate largă în ceea ce privește retragerea acestor terenuri din procesul de închiriere în vederea exploatării zăcămintelor de petrol și gaze.

Deși legea le dă președinților dreptul de a acționa în sens restrictiv, ea nu prevede explicit posibilitatea de a revoca acțiunea și de reintroduce suprafețele respective în exploatare.

Asta înseamnă că noul președinte al SUA va trebui să modifice legea cu ajutorul Congresului pentru a putea anula decizia lui Biden.

CNN amintește că, pe măsură ce mandatul liderului democrat se apropie de sfârșit, grupurile ecologiste 
și-au intensificat lobby-ul pentru o retragere din exploatare și pentru o interdicție permanentă a forajelor în apele din estul Golfului Mexic, precum și alte părți ale oceanelor Atlantic și Pacific.

Activiștii de mediu spun că măsura va proteja împotriva unor noi scurgeri de petrol, dar și împotriva poluării provocate de utilizarea combustibililor fosili.

CNN amintește, de asemenea, că, în contrast cu poziția sa prietenoasă față de industria de petrol și gaze, Trump a interzis, la rândul său, forajele offshore în primul său mandat. Concret, el a extins o interdicție valabilă în regiunea Golfului Mexic pentru a acoperi și coastele statelor Florida, Georgia și Carolina de Sud.

Specialiștii spun că decizia lui Joe Biden va avea un impact economic redus

Analiștii din domeniul energiei au declarat pentru CNN că inițiativa luată de Joe Biden nu va afectata în mod semnificativ producția de petrol din SUA, care a atins noi recorduri în timpul actualei administrații democrate.

"Nu cred că (decizia lui Biden) va avea vreun impact real asupra aprovizionării, exporturilor și importurilor din SUA", afirmă Tom Kloza, de la Oil Price Information Service.

Poziția sa coincide cu a președintelui SUA.

"Nu trebuie să alegem între protejarea mediului și creșterea economiei noastre. Este o falsă alegere", a subliniat Joe Biden.

El a menționat că s-a bazat în demersul său pe sprijin politic bipartizan și a amintit, în context, catastrofa din 2010 produsă de platforma Deepwater Horizon în Golful Mexic. Aceasta a luat foc, ucigând o parte din personalul de la bord și generând o poluare devastatoare.

"Din California și până în Florida, guvernatori republicani și democrați, membri ai Congresului și comunități de coastă deopotrivă (...) au cerut o mai mare protecție a oceanelor și a zonelor noastre de coastă împotriva daunelor pe care le pot aduce forajele offshore pentru petrol și gaze naturale", a argumentat Joe Biden.

Cu toate acestea, industria petrolieră a protestat față de decizia liderului de la Casa Albă.

"Decizia președintelui Biden de a interzice noi exploatări offshore de petrol și gaze naturale pe o suprafață de aproximativ 625 de milioane de acri din zonele de coastă și offshore ale SUA este semnificativă și catastrofală. Ea reprezintă un atac major asupra industriei petrolului și gazelor naturale", a declarat Ron Neal, reprezentant al Petroleum Association of America, conform CNN.

×
x close