Antena 3 CNN Externe Afacerist britanic, filmat cu camera ascunsă când mărturisește că vinde ilegal parfumuri de lux în Rusia: „Nu spuneți nimănui”

Afacerist britanic, filmat cu camera ascunsă când mărturisește că vinde ilegal parfumuri de lux în Rusia: „Nu spuneți nimănui”

Mia Lungu
5 minute de citit Publicat la 12:33 24 Noi 2024 Modificat la 12:34 24 Noi 2024
afacerist britanic david crisp Boadicea the Victorious
Afaceristul britanic David Crisp, în Moscova, Rusia. Sursa foto: Facebook

Un om de afaceri britanic, filmat în timp ce mărturisea că vindea ilegal parfumuri de lux în Rusia, nu va fi acuzat penal deși a încălcat sancțiunile comerciale impuse de țara sa rușilor, potrivit BBC.

David Crisp a recunoscut în fața unui anchetator sub acoperire că a „ignorat edictele guvernului” privind sancțiunile, vânzând în Rusia parfumul „Boadicea victorioasa” (n.r. Boadicea the Victorious), în valoare de 1.000 de lire sterline sticla.

BBC a prezentat în exclusivitate înregistrarea video sub acoperire, care a fost difuzată anterior doar în instanță.
Dl Crisp a fost arestat în 2023 de către HM Revenue and Customs (HMRC) - agenția guvernamentală britanică responsabilă cu aplicarea sancțiunilor - dar ancheta a fost abandonată la începutul acestui an. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda descoperirii unor dovezi conform cărora a încercat să ascundă vânzări ilegale în valoare de peste 1,7 milioane de lire sterline.

Dl Crisp, din Surrey, neagă încălcarea cu bună știință a sancțiunilor sau ascunderea unor tranzacții cu Rusia.

BBC transmite că nu a existat nicio condamnare penală în Regatul Unit pentru încălcarea sancțiunilor comerciale împotriva Rusiei, de la invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina, în urmă cu aproape trei ani.

„Nu spuneți nimănui. Ignorăm edictele guvernului”

Dl Crisp a călătorit în întreaga lume vânzând parfumuri de lux, frecând în mod regulat celebrități și VIP-uri, care nu erau la curent cu activitățile sale din Rusia.

Dar când a început să discute cu un american prietenos în liftul unui hotel de lux din Dallas, în iulie anul trecut, habar nu avea că vorbea de fapt cu un detectiv particular.

Prezentându-se drept un om de afaceri din Las Vegas, agentul a spus că este interesat să stocheze parfumurile dlui Crisp. Ulterior, s-au întâlnit în camera de hotel a lui Crisp pentru a mirosi parfumurile - unde investigatorul a filmat în secret conversația.

„Cum merge piața rusă?”, a întrebat anchetatorul. „Nu spuneți nimănui”. Dl Crisp a răspuns: „Ne descurcăm foarte bine... ignorăm edictele guvernului”.

După invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, guvernul britanic a introdus sancțiuni care interzic comerțul cu Rusia în mai multe domenii - parfumurile sunt menționate în mod special. Încălcarea acestor reglementări este o infracțiune gravă, cu o pedeapsă maximă de închisoare de până la 10 ani.

În urma introducerii sancțiunilor, dl Crisp a convenit cu partenerul său de afaceri de atunci, David Garofalo, să înceteze comerțul cu Rusia. Însă dl Garofalo a devenit mai târziu suspicios, după ce un denunțător a afirmat că Crisp continua să vândă parfumuri la Moscova. Dl Garofalo a angajat atunci investigatori privați.

Imaginile filmate sub acoperire sunt „dezgustătoare”, a declarat David Garofalo în timp ce urmărea imaginile, adăugând: „Știe că încalcă sancțiunile”.

„A făcut tot posibilul pentru a ascunde faptul că a continuat să vândă în Rusia”

Fără știrea dlui Crisp, compania a întocmit, de asemenea, un dosar cu dovezi că acesta a încălcat cu bună știință sancțiunile.

Personalul a găsit, de asemenea, paleți de bunuri în unitatea din Regatul Unit a companiei, cu documente care indicau destinatari din Rusia și date de transport internațional care confirmau livrările. Au fost descoperite la vânzare în Moscova produse pe care compania le-a lansat abia după impunerea sancțiunilor.

„De fapt, a făcut tot posibilul pentru a ascunde faptul că a continuat să vândă în Rusia”, ne-a declarat dl Garofalo. „Ne-a înșelat avocatul intern și ne-a indus în eroare auditorii”.

Dl Garofalo l-a reclamat pe dl Crisp la HMRC, care a deschis o anchetă penală. În același timp, dl Garofalo a inițiat un proces civil împotriva partenerului său pentru a-l îndepărta de la companie.

În luna iulie a acestui an, un judecător de la Înalta Curte a acordat o interdicție provizorie rară, ceea ce înseamnă că dl Crisp va fi îndepărtat imediat în așteptarea procesului civil complet.

În hotărârea sa, judecătorul a declarat că înregistrarea video sub acoperire a fost o „dovadă convingătoare” că dl Crisp știa că încalcă sancțiunile, iar conturile societății au arătat că acesta „a ascuns tranzacțiile rusești”.

După ce a preluat controlul total al companiei, dl Garofalo a oprit imediat toate vânzările către Rusia.

Într-o declarație, David Crisp a declarat pentru BBC: „Resping cu fermitate acuzațiile formulate împotriva mea de dl Garofalo, în niciun moment nu am făcut comerț cu bună știință încălcând sancțiunile rusești... în niciun moment nu am încercat să ascund aceste tranzacții... tranzacțiile companiilor cu Rusia erau bine cunoscute de cei din cadrul afacerii... Aștept cu nerăbdare să fiu complet exonerat”.

„A fost un caz deschis și închis. Dovezile erau pur și simplu irefutabile”

Ofițerii HMRC l-au arestat pe dl Crisp la sosirea pe aeroportul Gatwick în octombrie 2023 și i-au confiscat pașaportul.
Dar, până în luna iulie a acestui an, HMRC a renunțat la investigație și i-a spus dlui Crisp că nu va mai lua nicio măsură împotriva sa, returnându-i pașaportul.

Dl Garofalo ne-a declarat că a fost șocat că HMRC nu a arătat niciun interes față de dovezile pe care le adunase. „A fost un caz deschis și închis. Dovezile erau pur și simplu irefutabile”.

HMRC nu comentează cazurile individuale, dar a declarat pentru BBC că nerespectarea sancțiunilor este o infracțiune gravă, iar cei care le încalcă s-ar putea confrunta cu măsuri de executare, inclusiv sancțiuni financiare sau trimiterea în judecată penală.

Declarația sa a adăugat: „HMRC a amendat cinci companii pentru încălcări ale reglementărilor privind sancțiunile împotriva Rusiei în ultimii doi ani, inclusiv o amendă de 1 milion de lire sterline emisă în august 2023.”

Dar BBC transmite că nu au existat urmăriri penale pentru încălcarea sancțiunilor comerciale asupra Rusiei din februarie 2022.

„Dacă nu urmărim în justiție, cine naiba este descurajat să încalce sancțiunile?

Sir Iain Duncan Smith MP, președintele unui comitet de parlamentari care lucrează la sancțiunile împotriva Rusiei, a declarat pentru BBC că cazul Crisp nu este un „caz izolat”.

„În ceea ce privește urmărirea penală și urmărirea serioasă a persoanelor cu privire la sancțiuni, Marea Britanie este într-adevăr foarte slabă”, a spus Sir Iain. „Dacă nu urmărim în justiție, cine naiba este descurajat să încalce sancțiunile?”

El a spus că alte țări, inclusiv SUA, sunt cu „ani lumină” înaintea Regatului Unit în ceea ce privește urmărirea penală a celor care încalcă legea.

„Trebuie să existe arestare, urmărire penală și încarcerare. Și dacă nu facem asta, atunci nu există sancțiuni.”

Fostul lider al Partidului Conservator a declarat că HMRC a ajuns adesea la înțelegeri, în loc să emită amenzi mari sau condamnări penale.

„Autoritățile pot spune că încălcările sancțiunilor sunt prea mici pentru a fi urmărite penal, dar răspunsul este că trebuie să le urmărești pe cele mici, deoarece cele mari trebuie să știe că le urmărești și pe ele”, a adăugat el.

Guvernul britanic a sperat că sancțiunile vor avea un efect de descurajare, fără a fi nevoie de o aplicare robustă, potrivit lui Tim Ash de la Chatham House, un grup de reflecție în domeniul afacerilor externe.

„Realitatea este că atracția de a face afaceri cu Rusia, profiturile uriașe care pot fi obținute, sunt prea mult pentru unii oameni”, a explicat dl Ash.

„Sunt mai interesați de profitul lor, decât de groapa fără fund a ucrainenilor care mor”. Acesta a declarat că cazuri precum cel al dlui Crisp au transmis un mesaj clar că nu vor exista consecințe pentru continuarea afacerilor cu Rusia.

×
x close