Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Cum îți dai seama că ai luat prea multă Vitamina D. Simptomele care apar când doza este prea mare

Cum îți dai seama că ai luat prea multă Vitamina D. Simptomele care apar când doza este prea mare

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 07:00 11 Ian 2025 Modificat la 07:00 11 Ian 2025
vitamina D in mana
Supradozarea poate avea efecte negative semnificative. Foto: Getty Images

În sezonul rece, mulți dintre noi începem să luăm vitamina D fără a consulta un specialist, pentru că asociem lipsa soarelui cu lipsa acestei vitamine. Deși vitamina D este esențială pentru sănătate, supradozarea poate avea efecte negative semnificative. Medicul Raluca Ghionaru atrage atenția asupra acestui fenomen și explică riscurile asociate unui consum excesiv.

„Vitamina D este unul dintre preparatele care se administrează încă de la cele mai mici vârste pentru profilaxia rahitismului. Probabil, părinții știu foarte bine acest lucru, pentru că au folosit-o în perioada copilăriei și ar fi trebuit să o folosească și în continuare.

Însă supradozarea de vitamina D poate defini și ea o problemă, pentru că pot apărea simptome cum sunt greața, vărsăturile, durerile abdominale, inapetența, iar la doze foarte, foarte mari, chiar afectare cardiacă cu aritmii, adică probleme destul de severe”, explică medicul.

Medicul trebuie să stabilească doza potrivită, în urma analizelor

Aceste efecte adverse subliniază importanța administrării controlate a vitaminei D. Doza nu trebuie stabilită la întâmplare, ci doar de către un specialist, fie medicul de familie, fie medicul curant.

„Adică această doză trebuie stabilită tot de medicul nostru de familie sau medicul la care suntem în evidență.”

Cum se administrează

Vitamina D poate fi administrată în două scopuri: pentru menținerea unui nivel optim sau pentru a trata un deficit.

„Există o doză preventivă care se administrează astfel încât nivelul de vitamina D să se mențină optim în organism. Dar există și o doză curativă sau de tratament pe care o administrăm pacienților care duc lipsă de vitamina D și lucrul acesta se poate întâmpla în mai multe situații. Sunt acei oameni care au pielea mai închisă la culoare sau pacienții cu greutatea mai mare, cu obezitate, sau pacienți care suferă de anumite afecțiuni renale, hepatice sau digestive. De exemplu cei cu boala celiacă sau inflamațiile de colon. De asemenea, unele tratamente pe care le administrăm pacienților noștri pot să scadă nivelul de vitamina D sau gradul de absorbție a acesteia. Tratamentele cu prednison, de exemplu, pot să ducă la un deficit de vitamina D”, explică dr. Raluca Ghionaru la Sfat de Sănătate.

×
Etichete: vitamina d
x close