Ministerul de Finanţe a recunoscut într-un document oficial că nu vrea să aplice legea, iar Răzvan Savaliuc a opinat că "nicăieri în lege nu scrie că Ministerul de Finanţe este obligat să se adreseze CSM, care nu are niciun rol de a stabili răspunderea materială a magistraţilor".
"Ministerul de Finanţe pentru a nu se achita de obligaţia asta din varii motive, invocă această problemă că ar trebui să se adreseze CSM-ului ca să le dea CSM-ul undă verde dacă e să facă acţiune în regres. Nu, legea este foarte clară, Ministerul de Finanţe avea obligaţia să înainteze direct la instanţele civile acţiuni în regres şi să stabilească judecătorii dacă un procuror sau un judecător pentru care statul a plătit despăgubiri trebuie să plătească pentru că şi-a exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă", a explicat jurnalistul, duminică, la "Punctul de întâlnire cu Radu Tudor".
"Am observat că de afară există interese ca anumite structuri de forţă din cadrul sistemului judiciar şă fie lăsate să facă ce vor, pentru că aceste instituţii de forţă au o misiune, o misiune de a submina economia ţării. Toţi marii oameni de afaceri sunt închişi cu averile sub sechestru, în timp ce afaceriştii străini, cu excepţia celor care vin din zona arabă, n-au fost niciodată anchetaţi. DNA-ul, DIICOT-UL, Parchetul General nu şi-au îndeplinit niciodată obligaţia, acolo unde au existat sesizări, să cerceteze afaceriştii străini care dau mari lovituri în România. De aceea vin străinii şi spun "Nu vă atingeţi" şi li se dau ordine politicienilor noştri. În România am ajuns la aberaţia să avem 20-30 de excepţii de neconstituţionalitate la Curtea Constituţională, iar Ministerul Justiţiei nu vrea să pună mâna să modifice legile conform Curţii Constituţionale şi stăm tot cu ele proaste în vigoare. Iată cum, politic în România nu se doreşte, din cauza unor ordine de afară spun eu, să se schimbe în bine sistemul judiciar", a declarat Răzvan Savaliuc.
"Pe fondul acestei apatii politice, nişte instituţii de forţă au scăpat de sub control şi au ajuns să creadă că pot stăpâni România. Au ajuns instituţiile de forţă peste puterea judecătorească, peste puterea legislativă şi peste puterea executivă. Şi dacă politicienii nu pun capăt acestei stări de fapt, în România nu mai avem democraţie", a concluzionat el.
Citeşte şi:
Adina Anghelescu: Trăim într-un stat din ce în ce mai militarizat