Găina neagră, cunoscută sub numele de „Ayam Cemani” are oasele, țesuturile și organele negre, un lucru rar întâlnit. Este o înfățișare interesantă, care vine cu o explicație științifică. Aspectul straniu al acestei rase este legat de genetică.
Vorbim de o hiper-pigmentare care colorează țesutul în negru cauzată de o mutație complexă a genei endo-telina trei. Mutaţia acţionează asupra tuturor celulelor corpului încă din stadiul de embrion, care este plin de celule negre, de la oase până la cioc.
Pigmentul negru din oase, organe și cioc nu are niciun impact asupra vieții găinilor, dar le-a făcut celebre, ca sursă de hrană, pentru oameni. Carnea cu multă melanină este considerată mai valoroasă decât carnea găinilor obișnuite și ar putea avea și anumite beneficii pentru sănătate.
De multă vreme se crede că această carne are acțiune benefică în cazul diabetului, anemiei, dar şi a crampelor.
Nu degeaba Ayam Cemani este considerată una dintre cele mai scumpe rase de găini din lume: un exemplar poate costa până la 2.200 de euro, motiv pentru care mai sunt supranumite și "Lamborghini al păsărilor de curte".
În mod surprinzător, ouăle acestor găini nu sunt negre, ci crem. Acestea depun de la 60 pana la 80 de ouă pe an, în comparație cu alte rase, care depun chiar si 250 de ouă pe an.
Un alt aspect particular legat de această rasă de găini este acela că singura modalitate de înmulţire este incubarea, având în vedere faptul că găinile Ayam Cemani nu clocesc.