Preţurile sunt în continuă creştere, şi acum, la doi ani distanță de când a pornit valul de scumpiri declanșat de pandemie. De la o lună la lună, alimentele, serviciile și produsele costă tot mai mult, iar în unele cazuri, preţurile aproape că s-au dublat. Un experiment Antena 3 CNN arată cât costă acum un coş de cumpărături comparativ cu anul 2022.
În ultimii 2 ani, cel mai mult s-au scumpit legumele, lactatele, dar și carnea de pui.
În același timp, au fost și câteva prețuri care au stagnat, cum ar fi la carnea de porc, dar și anumite produse care s-au ieftinit. Vorbim aici de ulei de mălai, dar și de unt.
Dacă vorbim de scumpiri, ne uităm către legume. Roșiile sunt cu 3 lei mai scumpe, ardeii capia cu 2 lei. Telemeaua de vacă se vinde acum cu 4 lei mai mult decât se vindea în 2022, iar litrul de lapte s-a scumpit cu 1,5 lei la raft. De asemenea, și margarina costă mai mult cu un leu.
Cele mai mari creșteri de preț au fost la carnea de pui. Pieptul de pui s-a scumpit cu aproximativ 5 lei. De asemenea, pulpele de pui aproape s-au dublat ca preț.
Deși în 2024 inflația a fost în scădere, prețurile la alimente nu au scăzut, dimpotrivă, alimentele s-au scumpit, chiar dacă într-un ritm mult mai lent.
Dacă în 2022 o familie cu doi copii plătea undeva la 1.900 lei pe alimente pe lună, la 2 ani distanță, aceleași alimente, familia plătește 2.100 lei, adică cu 200 lei mai mult.