Antena 3 CNN Economic Auto Ce drept au șoferii care au fost opriți de poliție iar la testare le-a reieșit o cantitate mică de alcool. Legea s-a schimbat

Ce drept au șoferii care au fost opriți de poliție iar la testare le-a reieșit o cantitate mică de alcool. Legea s-a schimbat

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 18:07 18 Noi 2024 Modificat la 18:07 18 Noi 2024
control rutier politie
Procedurile includ acum dreptul șoferului de a solicita o a doua testare. Foto: Agerpres

Guvernul României a introdus în vara acestui an o ordonanță de urgență care aduce schimbări în procedura de testare a șoferilor pentru consumul de alcool. Conform modificărilor prevăzute în OUG nr. 195/2002, procedurile includ acum dreptul șoferului de a solicita o a doua testare, însă doar în cazul în care concentrația alcoolică în aerul expirat este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, scrie avocatnet.ro.

Noua reglementare introduce posibilitatea șoferului de a cere polițistului rutier o a doua testare dacă prima indică o concentrație alcoolică de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, inclusiv. Această a doua testare trebuie realizată la un interval de 15-20 de minute de la prima. Dacă rezultatul celui de-al doilea test este mai mic decât primul, se ia în considerare rezultatul mai favorabil.

De exemplu, dacă al doilea test indică 0 mg/l alcool pur, șoferul poate pleca fără sancțiuni. Însă dacă al doilea test confirmă prezența oricărei concentrații alcoolice, chiar și sub 0,10 mg/l, șoferul va fi sancționat.

Contravenții și sancțiuni

Potrivit OUG nr. 195/2002, se consideră contravenție conducerea sub influența alcoolului, dacă valoarea detectată nu depășește 0,40 mg/l în aerul expirat. Conducerea în această stare atrage:

  • Amendă din clasa a IV-a, între 1.485 și 3.300 lei (valoarea punctului de amendă fiind 165 lei);
  • Suspendarea permisului pentru 90 de zile.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul (...) a faptei de conducere sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune”, se arată în Ordonanță.

Alcoolemia între 0,11 și 0,40 mg/l

În cazul în care testarea relevă o concentrație între 0,11 și 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, șoferul are dreptul să solicite recoltarea de mostre biologice pentru a determina alcoolemia în sânge.

„Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul (...) testată de polițistul rutier (...) și depistată ca având o concentrație cuprinsă între 0,11-0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, îi poate solicita acestuia să i se recolteze mostre biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale”, se menționează în ordonanță.

Conducerea cu alcoolemie peste 0,80 g/l: infracțiune

Cazurile de alcoolemie mai ridicată se încadrează la infracțiune. Așadar, dacă alcoolemia în sânge depășește 0,80 g/l alcool pur, șoferul riscă închisoare de la 1 la 5 ani.

Refuzul testării pentru consum de alcool sau substanțe psihoactive este sancționat sever, iar șoferul poate fi obligat să accepte recoltarea mostrelor biologice.

Mostrele biologice se recoltează doar în prezența unui polițist rutier, în locații autorizate:

  • Unități de asistență medicală;
  • Ambulanțe cu medic sau autospeciale SMURD;
  • Unități medico-legale.

Aceste modificări legislative au rolul de a crește siguranța pe drumurile publice și de a descuraja consumul de alcool înainte de a conduce. Șoferii trebuie să cunoască aceste reglementări pentru a evita sancțiuni grave și pentru a contribui la un trafic mai sigur.

×
x close