Începând cu 2024, odată cu modificarea punctului de amendă, amenzile de circulație au crescut semnificativ. Cu toate acestea, pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h, șoferii nu riscă suspendarea permisului de conducere, ci doar o amendă contravențională, scrie promotor.ro.
Limitele de viteză în România
În România, limitele maxime de viteză sunt stabilite în funcție de tipul drumului:
- Autostradă: 130 km/h
- Drumuri expres: 120 km/h
- Drumuri europene: 100 km/h
- Drumuri naționale sau județene: 90 km/h
- Localitate: 50 km/h (cu posibilitatea reducerii la 30 km/h în apropierea trecerilor de pietoni).
Aceste limite pot varia în funcție de condițiile specifice ale drumului. De exemplu, pe autostradă, în zonele cu viraje periculoase ori unde există risc mărit de producere a unor accidente, limita maximă de viteză poate fi scăzută la 80 km/h.
Amenzile pentru depășirea vitezei
Depășirea vitezei legale cu 10-20 km/h este sancționată cu 2-3 puncte de amendă, adică o sumă între 330 și 495 de lei (punctul de amendă fiind stabilit la 165 de lei). Important de menționat este că această categorie nu atrage suspendarea permisului.
Pe măsură ce viteza depășită crește, sancțiunile devin mai severe:
- 21-30 km/h: 4-5 puncte de amendă (660-825 lei)
- 31-40 km/h: 6-8 puncte de amendă (990-1.320 lei)
- 41-50 km/h: 9-20 puncte de amendă (1.485-3.300 lei)
- Peste 50 km/h: Suspendarea permisului pentru 90 de zile, pe lângă amenda de 1.485-3.300 lei
- Peste 70 km/h: Suspendarea permisului pentru 120 de zile, însoțită de aceeași amendă.
Cu ce viteză pot depăși șoferii limita fără a fi amendați
Comisarul șef Alexandru Popa a explicat care este toleranța legală de viteză în care trebuie să se încadreze șoferii pentru a nu fi amendați.
„Legislația rutieră prevede o toleranță legală între care se poate angaja răspundere contravențională. Și anume, de 9 kilometri. Practic, cine depășește cu 1 kilometru viteza legală, nu va fi sancționat, ci doar dacă depășește cu 10 kilometri”, a explicat comisarul șef Alexandru Popa, ofițer specialist în cadrul Direcției Rutiere a IGPR, invitat în cadrul unei emisiuni la Digi FM.
”Sancționarea se face etapizat, pe clase de sancțiuni, în funcție de viteza cu care s-a deplasat respectivul conducător auto”, a mai spus el.
Importanța respectării vitezei
Nerespectarea limitelor de viteză nu doar că expune șoferii la sancțiuni financiare și posibile suspendări, dar poate avea consecințe grave în cazul unui accident. Orice depășire, chiar și cu 1 km/h, poate influența deciziile ulterioare ale instanței în cazul producerii unui eveniment rutier.
Pentru siguranța tuturor participanților la trafic și pentru evitarea amenzilor, respectarea limitelor de viteză rămâne esențială.