Antena 3 CNN Economic Amnistie fiscală adoptată, pentru românii care câștigă din criptomonede: În ce perioadă vor fi scutiți de la plata impozitului pe venit

Amnistie fiscală adoptată, pentru românii care câștigă din criptomonede: În ce perioadă vor fi scutiți de la plata impozitului pe venit

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 12:06 20 Noi 2024 Modificat la 12:06 20 Noi 2024
bitcoin criptomonede
Bitcoin a înregistrat o creștere accelerată în urma victoriei lui Donald Trump la alegerile din SUA. Sursa foto: Getty Images

Românii cu câștiguri realizate din criptomonede până la sfârșitul lunii iulie 2025 vor fi scutiți de impozitul pe venit, de 10%, potrivit unui amendament adoptat de Parlament la Legea de adoptare a Ordonanței privind amnistia fiscală, transmite cursdeguvernare.ro.

„Sunt scutiți de la plata impozitului pe venit contribuabilii persoane fizice, pentru veniturile realizate din diferența dintre veniturile din investiții în monede virtuale achiziționate în scopul revânzării și veniturile realizate și încasate în monede virtuale, până la 31 iulie 2025 inclusiv”, prevede amendamentul introdus de deputatul Ioan Sabin Șărmaș.

Măsura vine în contextul în care Bitcoin a înregistrat o creștere accelerată în urma victoriei lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA.

Legea a fost adoptată cu 158 voturi pentru, 40 contra, 16 abțineri, iar 2 nu au votat. Aceasta va fi trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Măsura este motivată de „creșterea transparenței în ceea ce privește tranzacțiile cu criptomonede efectuate de contribuabilii din România și ar permite o mapare reală a acestei piețe din economia românească”.

Prin această măsură temporară, spune autorul amendamentului, investitorii vor avea posibilitatea de a-și transfera sumele câștigate cu titlu de investiții în instituțiile de credit din România, generând un flux de numerar suplimentar în economie.

“Prin această măsură temporară, investitorii vor avea posibilitatea de a-și transfera sumele câștigate cu titlu de investiții în instituțiile de credit din România, generând un flux de numerar suplimentar în economie. Totodată, prin acest cadru legal, instituțiile de credit vor avea încrederea de a permite transferul acestor sume în conturile curente, eliminând teama sau riscurile de fraudă care planează în prezent”, susține deputatul.

Capitalizarea de piaţă a criptomonedelor a atins un nivel record de 3.200 de miliarde de dolari

Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a atins joi, 14 noiembrie, un maxim istoric de peste 3.000 de miliarde de dolari, după ce victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA a alimentat pariurile că o reglementare mai prietenoasă în SUA va da naştere unui nou boom pentru criptomonede, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit agregatorului de date CoinGecko, valoarea de piaţă cumulată a tuturor criptomonedelor a atins un nivel record de aproape 3.200 de miliarde de dolari în Asia.

Cifra o plasează deasupra precedentului maxim istoric atins în 2021, când stimulentele din perioada pandemiei au alimentat investiţiile speculative, şi reprezintă o revenire spectaculoasă faţă de situaţia din urmă cu doar câteva luni, când preţurile şi tranzacţiile cu criptomonede erau în stagnare şi perspectivele nu erau strălucite.

La nivel global, există peste 4.000 de criptomonede, însă monedele cu cea mai mare valoare de piaţă sunt bitcoin, ether, Tether, XRP şi Bitcoin Cash.

Bitcoin domină piaţa criptomonedelor şi valoare record atinsă de capitalizarea de piaţă a criptomonedelor coincide cu avansul bitcoin până la un nivel record de 93.480 de dolari.

Victoria lui Trump la alegerile prezidenţiale, împreună cu cea a mai multor parlamentari favorabili criptomonedelor în Congresul SUA, a dat naştere la un val de euforie cu privire la viitorul reglementărilor americane vizând criptomonedele.

Cotaţia bitcoin s-a dublat de la începutul anului şi până în prezent, în condiţiile în care din ziua alegerilor (5 noiembrie) şi până în prezent a înregistrat un avans de 30%, până peste pragul de 90.000 de dolari. În paralel, cotaţia ether a crescut cu 33% de la alegeri şi până în prezent, până la 3.220 de dolari.

Dogecoin, un token volatil promovat de miliardarul Elon Musk, aliatul lui Trump, s-a apreciat cu 140%.

Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi care poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată în mod electronic. 

×
x close